Awokado z jajkiem
Zielony owoc doskonale czuje się w towarzystwie jajek. Możemy wykorzystać to na wiele sposobów. Wystarczy pokroić owoc w plasterki lub kostkę lub zrobić z niego sos i zaserwować np. z jajkiem sadzonym albo w koszulce. Jeśli jednak chcemy poświęcić naszemu daniu trochę więcej pracy i osiągnąć spektakularny efekt, przygotujmy zapiekane awokado z jajkiem.
Składniki: 1 awokado, 2 jajka (mogą być przepiórcze albo małe kurze), sok z połowy limonki lub cytryny, przyprawy: sól, pieprz i inne ulubione dodatki np. czerwona papryka lub suszone zioła.
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Nie obieramy awokado. Przecinamy je na pół i delikatnie usuwamy pestkę. Jeśli ta była niewielka lub mamy duże jajka, wgłębienia po pestce możemy lekko powiększyć łyżką. Wlewamy w nie po jednym jajku. Wkładamy połówki awokado do piekarnika na około 15 minut. Doprawiamy i skrapiamy cytryną po wyjęciu. Serwujemy z grzankami.