Na zdrowie, dla smaku i pięknej figury, czyli awokado w roli głównej
Tłuste, a dobre!
Ten tłusty produkt to skarbnica zdrowia. W tych daniach smakuje przepysznie.
Mieszkańcy Południowej Ameryki i Hiszpanii nie wyobrażają sobie kuchni bez tego pięknego, zielonego owocu, który u nas wciąż jest mocno niedoceniany. Po części dlatego, że nie wiemy, jak wydobyć z niego cudowny smak, głównie jednak ze względu na obawę przed sporą ilością tłuszczy, które zawiera. Warto jednak przełamać uprzedzenia i dać awokado szansę - jest nie tylko bardzo zdrowe, ale i szalenie uniwersalne w kuchni. Oto dowody.
Złą sławę awokado zawdzięcza obecnym w jego składzie tłuszczom. To prawda jest ich bardzo dużo, ale jak przekonują eksperci, to największa zaleta tego owocu.
- Tłuszcz zawarty w awokado ma unikatowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Absolutnie nie powinniśmy go unikać - przekonuje Maja Lewandowska z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku. - Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu, jednocześnie zwiększając udział korzystnej frakcji HDL. Z kolei tłuszcze jednonienasycone zwiększają tempo przemiany materii, co sprzyja utracie masy ciała. Jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę, że awokado doskonale syci i zmniejsza ochotę na podjadanie, wniosek, że jest to idealny produkt dla osób dbających o linię, sam się nasuwa. Równocześnie wiele badań potwierdza, że awokado wspomaga pracę układu hormonalnego, co dodatkowo korzystnie wpływa na redukcję masy ciała - dodaje dietetyczka.