Na zdrowie, dla smaku i pięknej figury, czyli awokado w roli głównej

Ten tłusty produkt to skarbnica zdrowia. W tych daniach smakuje przepysznie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Tłuste, a dobre!

Obraz
© 123RF.COM

Mieszkańcy Południowej Ameryki i Hiszpanii nie wyobrażają sobie kuchni bez tego pięknego, zielonego owocu, który u nas wciąż jest mocno niedoceniany. Po części dlatego, że nie wiemy, jak wydobyć z niego cudowny smak, głównie jednak ze względu na obawę przed sporą ilością tłuszczy, które zawiera. Warto jednak przełamać uprzedzenia i dać awokado szansę - jest nie tylko bardzo zdrowe, ale i szalenie uniwersalne w kuchni. Oto dowody.

Złą sławę awokado zawdzięcza obecnym w jego składzie tłuszczom. To prawda jest ich bardzo dużo, ale jak przekonują eksperci, to największa zaleta tego owocu.
- Tłuszcz zawarty w awokado ma unikatowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Absolutnie nie powinniśmy go unikać - przekonuje Maja Lewandowska z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku. - Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu, jednocześnie zwiększając udział korzystnej frakcji HDL. Z kolei tłuszcze jednonienasycone zwiększają tempo przemiany materii, co sprzyja utracie masy ciała. Jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę, że awokado doskonale syci i zmniejsza ochotę na podjadanie, wniosek, że jest to idealny produkt dla osób dbających o linię, sam się nasuwa. Równocześnie wiele badań potwierdza, że awokado wspomaga pracę układu hormonalnego, co dodatkowo korzystnie wpływa na redukcję masy ciała - dodaje dietetyczka.

/ 8Awokado jak z apteki

Obraz
© Fotolia

Nie tylko zdrowe tłuszcze zawarte w tym owocu mają korzystny wpływ na zdrowie i urodę. Awokado to prawdziwa składnica cennych substancji. - Witamina B6 i kwas foliowy działają dobroczynnie na serce. Potas, którego awokado ma więcej niż banan, oraz kwasy omega-3 i oleinowy pomogą z kolei obniżyć ciśnienie krwi - wymienia Maja Lewandowska. -

- Awokado to także doskonały pokarm dla mózgu oraz oczu. Zawarta w nim luteina zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej - wyjaśnia dietetyczka z Naturhouse Morena. Awokado jest też ważnym elementem profilaktycznej diety antynowotworowej. - Badania potwierdzają, że regularne spożywanie tego owocu zapobiega powstawaniu komórek przedrakowych w jamie ustnej, a także chroni przed rakiem piersi i prostaty - potwierdza ekspertka.

/ 8Zielono na talerzu

Obraz
© Fotolia

Awokado jest nie tylko bardzo zdrowe, ale także niezwykle uniwersalne w kuchni. Jego delikatny smak - przez wiele osób określany jako mdły - sprawia, że doskonale komponuje się z innymi składnikami i za każdym razem zaskakuje nas innym, niezwykłym aromatem. Co ważne, obróbka tego owocu jest bardzo prosta, a wiele wspaniałych dań z awokado stworzymy dosłownie w kilka minut.

Największą sztuką jest zakup odpowiedniego owocu. Próby spożywania niedojrzałego awokado to najczęstsza przyczyna, dla której wydaje się on niektórym niesmacznym, a nawet niejadalnym. Dojrzałe awokado poznamy po tym, że jest miękkie. Gdy chwycimy je w dłoń i lekko naciśniemy, mimo twardej skórki łatwo ulegnie. Zbyt miękkie awokado - jak gruszka klaps - jest przejrzałe. Twarde niczym jabłko - niedojrzałe. Miąższ będzie twardy i bez smaku. Jeśli jednak kupimy taki owoc, zawińmy go w woreczek foliowy i połóżmy w nasłonecznionym miejscu. Sprawdzajmy regularnie - po 2 - 3 dniach, powinien mieć idealną miękkość.

Przy zakupie zwróćmy też uwagę na skórkę. Powinna być nienaruszona. Jeśli ma uszkodzenia, możemy się spodziewać, że środek, zamiast jasnozielonego, będzie brązowo-czarny.
- Przy obróbce zwróćmy z kolei uwagę na oddzielenie skórki od miąższu. Najlepiej podważmy owoc łyżką, by sam "wypadł" ze skorupki. W ten sposób nie tylko zachowamy jego ładny wygląd, ale przede wszystkim cenne składniki, których najwięcej znajduje się właśnie pod skórką - wyjaśnia Maja Lewandowska.

- Pamiętajmy także, że najlepsze właściwości wykazuje świeże, surowe awokado. Jeśli więc decydujemy się poddawać je obróbce termicznej, róbmy to jak najkrócej, a do gotowych dań np. zupy dodawajmy świeże plasterki awokado - dodaje dietetyczka.

/ 8Aromatyczne guacamole

Obraz
© Fotolia

W Polsce najbardziej znanym sposobem na danie z awokado jest sos guacamole. Wspaniale pasuje do grzanek, placków tortilla czy chipsów. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Składniki: 1 guacamole, sok z połowy limonki lub cytryny, pół drobno posiekanej czerwonej cebulki, 1 ząbek czosnku, 1 pokrojony w małą kostkę pomidor, 1 łyżka oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, kolendra.

Przygotowanie: awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy resztę składników: pokroje cebulkę i pomidora, przyprawy, wciskamy czosnek i wlewamy oliwę. Wszystko mieszamy i gotowe.

/ 8Awokado z kurczakiem w placku tortilla

Obraz
© Fotolia

Zielony owoc nadaje się nie tylko do dań wegetariańskich. Świetnie komponuje się także z rybami, owocami morza i drobiem. Przygotowanie tortilli z awokado i kurczakiem nie wymaga zbyt wiele czasu, a jest pełnowartościowym i pysznym daniem.

Składniki: 1 awokado, 1 pierś z kurczaka (pojedyncza), 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 duży pomidor, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny lub limonki, przyprawy: pieprz, sól, dowolna sałata lub mieszanka sałat placki tortilli.

Przygotowanie: kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. Awokado kroimy w niewielką kostkę. Obieramy i kroimy pomidora. Jogurt, sok z cytryny i przyprawy mieszamy. Dodajemy pomidora i awokado - delikatnie mieszamy, żeby warzywa się nie rozpadły. Na placku układamy sałatę, nakładamy warzywa z sosem oraz kawałki kurczaka. Zwijamy i gotowe.

/ 8Awokado z jajkiem

Obraz
© Fotolia

Zielony owoc doskonale czuje się w towarzystwie jajek. Możemy wykorzystać to na wiele sposobów. Wystarczy pokroić owoc w plasterki lub kostkę lub zrobić z niego sos i zaserwować np. z jajkiem sadzonym albo w koszulce. Jeśli jednak chcemy poświęcić naszemu daniu trochę więcej pracy i osiągnąć spektakularny efekt, przygotujmy zapiekane awokado z jajkiem.

Składniki: 1 awokado, 2 jajka (mogą być przepiórcze albo małe kurze), sok z połowy limonki lub cytryny, przyprawy: sól, pieprz i inne ulubione dodatki np. czerwona papryka lub suszone zioła.

Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Nie obieramy awokado. Przecinamy je na pół i delikatnie usuwamy pestkę. Jeśli ta była niewielka lub mamy duże jajka, wgłębienia po pestce możemy lekko powiększyć łyżką. Wlewamy w nie po jednym jajku. Wkładamy połówki awokado do piekarnika na około 15 minut. Doprawiamy i skrapiamy cytryną po wyjęciu. Serwujemy z grzankami.

/ 8Zielone smoothie z awokado

Obraz
© Fotolia

Dojrzałe awokado doskonale nadaje się także do przygotowania bardzo zdrowego i sycącego koktajlu. Zielone smoothie to idealna propozycja na drugie śniadanie czy lekką kolację. Przygotowanie napoju zajmie dosłownie kilka minut.

Składniki: pół awokado, ogórek - kawałek ok. 4 cm, garść szpinaku, szklanka soku jabłkowego, 5 mandarynek.

Przygotowanie: awokado i ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Liście szpinaku myjemy i odcinamy łodyżki. Wszystko wrzucamy do blendera. Wyciskamy sok z mandarynek i razem z sokiem jabłkowym dolewamy do blendera. Miksujemy do uzyskania aksamitnego, gęstego płynu. Koktajl możemy schłodzić w lodówce lub pić prosto po przygotowaniu.

/ 8Aromatyczne gazpacho

Obraz
© Fotolia

Hiszpańską odpowiedzą na doskonale znany u nas chłodnik, jest zimna zupa z awokado. Nie tylko wspaniale wygląda, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.

Składniki: 1 awokado, pomidory (2 świeże lub pół puszki), pół czerwonej papryki, 1 duży ogórek, pół cebuli, 250 ml soku pomidorowego, natka pietruszki, mięta (ew. bazylia), pieprz.

Przygotowanie: obieramy ogórka i pomidory (jeśli wybraliśmy świeże), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kroimy w kostkę awokado i cebulę. Warzywa wrzucamy do blendera i miksujemy. Kilka kostek awokado zostawiamy, by wrzucić je do zupy w całości. Dodajemy pietruszkę i miętę, powoli dolewamy sok pomidorowy i znów miksujemy. Zupę chłodzimy. Przed podaniem do każdego talerza wrzucamy kilka kostek awokado i skrapiamy je cytryną - nie ściemnieją i będą miały wyraźniejszy smak. Ozdabiamy listkiem mięty. Jeśli ktoś nie lubi mięty, może zastąpić ją w przepisie bazylią.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw