Smaczne i zdrowy drób
W przeciwieństwie do kurczaków, gęsi nie można hodować w klatkach. - To ptak, który wymaga otwartego chowu, ruchu, swobody. W zamknięciu zwyczajnie ginie. A w im bardziej naturalnych warunkach żyje zwierzę, tym lepiej rozwijają się jego mięśnie, tym lepsze jest też mięso - tłumaczy Barbara Dąbrowska-Górska.
- Gatunkiem, który zdominował polskie hodowle jest gęś owsiana. Przez całe życie karmiona jest ona zielonką, a pod koniec życia owsem, który nadaje mięsu aromat. Z punktu widzenia żywienia najważniejsza jest jednak ta zielonka, czyli trawa i rozmaite części zielonych warzyw. Ten rodzaj paszy jest niezwykle bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i to on decyduje o jakości gęsiego tłuszczu - wyjaśnia dietetyczka.
Jednocześnie "zielona dieta" sprawia, że mięso gęsi jest bardzo bogate w składniki mineralne - przede wszystkim żelazo, poprawiający odporność i będąc składnikiem wielu enzymów - cynk oraz silny antyoksydant - selen. - Gęsina to także doskonałe źródło witamin z grupy B - przede wszystkim B2 i B3, które zwiększają odporność i pozytywnie wpływają na kondycję naszych włosów i paznokci oraz B6 - regulującej pracę układu nerwowego. 100 gramów gęsiego mięsa zaspokaja do ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te witaminy - dodaje dietetyczka.