Młody, zielony jęczmień w kuchni
W jaki sposób jeść zielony jęczmień? Najczęściej proszek rozpuszcza się w wodzie i pije. Należy pamiętać, by używać tylko w miarę chłodnej wody - w zbyt gorącej zboże traci swoje właściwości. Musimy też pamiętać, by nie mieszać płynu metalową łyżeczką - to również powoduje utratę cennych składników. W kuracjach detoksykacyjnych, odkwaszających lub odchudzaniu powinno się go pić lub jeść dwa - trzy razy dziennie przed posiłkami. Aby się wzmocnić, wystarczy jeden zbożowy koktajl dziennie. Wodę możemy też zastąpić sokiem owocowym.
Sproszkowany jęczmień może być też składnikiem różnych dań. Na śniadanie czy kolację możemy przygotować na przykład jogurt. Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy łyżkę otrębów, pokrojone w kostkę jabłko, trochę cukru i łyżkę zielonego jęczmienia. Mieszamy wszystko dokładnie i posypujemy płatkami kukurydzianymi. Oczywiście składniki takiego jogurtu możemy zmieniać w zależności od upodobań. Smak jęczmienia nie jest zbyt ciekawy, dlatego powinniśmy go łączyć np. z sokami owocowymi czy po prostu z owocami.