Młody, zielony jęczmień w kuchni
Z zielonego jęczmienia można również przygotować chłodnik. Potrzebujemy trzy świeże ogórki, dwie szklanki dobrej maślanki, pół szklanki posiekanego szczypiorki, pół pęczka posiekanego koperku, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz i łyżka zielonego jęczmienia. Ogórki ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną zieleninę, pokrojone w kostkę rzodkiewki, jęczmień i wszystko zalewamy maślanką. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i chłodzimy przez przynajmniej dwie godziny. To znakomite danie na upalny dzień.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie faszerowanych jajek z młodym jęczmieniem. Jajka gotujemy na twardo, ostrym nożem przecinamy skorupkę wzdłuż, wyjmujemy żółtko i białko, dokładnie siekamy, dodajemy łyżkę jogurtu (na dwa jajka), solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy łyżeczkę zielonego jęczmienia. Wszystko mieszamy, napełniamy ponownie skorupki i możemy podawać. Zielony jęczmień możemy również dodawać do twarożku, czy majonezu.