Młode ziemniaki w praktyce
Odmiany wczesnych ziemniaków mają w sobie sporo wody, dzięki czemu szybciej się gotują. Tym samym jednak nie nadają się do długiego przechowywania . Kupując je najlepiej wybierać twarde, suche i ładnie ukształtowane bulwy. Dobrym wyborem będzie zakup ziemniaków u sprawdzonego sprzedawcy lub bezpośrednio u producenta, który nie stosuje pestycydów czy sztucznych środków ochrony roślin. Zielone przebarwienia na skórce powinny wzbudzić naszą czujność - najczęściej zwiastują bowiem obecność solaniny - bardzo niebezpiecznego związku chemicznego, który powstaje, gdy w fazie wzrostu ziemniak jest odsłonięty i wyeksponowany na działanie promieni słonecznych. Jej nadmiar w organizmie może prowadzić do niestrawności, bólów brzucha i zatruć pokarmowych. Co ważne, objawy zatrucia, które mogą pojawić się już po zjedzeniu kilku ziemniaków zawierających solaninę przypominają grypę. Pojawiają się: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy.