Młode ziemniaki - jak je najlepiej przygotować?
Młode ziemniaki to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków warzyw. Świeżo ugotowane, posypane koperkiem i podane z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem to zestaw, o którym marzymy zimą i na przednówku. Kiedy więc pojawiają się na straganach i w sklepach, natychmiast wchodzą do codziennego menu. Jednak aby w pełni cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi, warto kierować się kilkoma zasadami w trakcie zakupów oraz samego przygotowania ziemniaczków. Podpowiadamy, jak obchodzić się z nimi w praktyce i w jakich przepisach są najlepsze.
Ziemniaki o wyjątkowym smaku
Młode ziemniaki to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków warzyw. Świeżo ugotowane, posypane koperkiem i podane z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem to zestaw, o którym marzymy zimą i na przednówku. Kiedy więc pojawiają się na straganach i w sklepach, natychmiast wchodzą do codziennego menu. Jednak aby w pełni cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi, warto kierować się kilkoma zasadami w trakcie zakupów oraz samego przygotowania ziemniaczków. Podpowiadamy, jak obchodzić się z nimi w praktyce i w jakich przepisach są najlepsze.
Młode ziemniaki w praktyce
Odmiany wczesnych ziemniaków mają w sobie sporo wody, dzięki czemu szybciej się gotują. Tym samym jednak nie nadają się do długiego przechowywania . Kupując je najlepiej wybierać twarde, suche i ładnie ukształtowane bulwy. Dobrym wyborem będzie zakup ziemniaków u sprawdzonego sprzedawcy lub bezpośrednio u producenta, który nie stosuje pestycydów czy sztucznych środków ochrony roślin. Zielone przebarwienia na skórce powinny wzbudzić naszą czujność - najczęściej zwiastują bowiem obecność solaniny - bardzo niebezpiecznego związku chemicznego, który powstaje, gdy w fazie wzrostu ziemniak jest odsłonięty i wyeksponowany na działanie promieni słonecznych. Jej nadmiar w organizmie może prowadzić do niestrawności, bólów brzucha i zatruć pokarmowych. Co ważne, objawy zatrucia, które mogą pojawić się już po zjedzeniu kilku ziemniaków zawierających solaninę przypominają grypę. Pojawiają się: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy.
Ze skórką czy bez?
Pozbawianie młodych kartofli skórki nie jest konieczne, jeżeli mamy pewność, że warzywa nie mają w sobie pestycydów i nie zaobserwujemy zielonych plamek. W skórce bowiem znajdziemy dużo więcej cennych substancji niż w miąższu. To przede wszystkim doskonałe źródło potasu, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie (pół kilograma ziemniaków pokrywa dziennie zapotrzebowanie na ten składnik). Warzywo jest także źródłem cennego błonnika (ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu), witamin z grupy B, C, A i E oraz żelaza, wapnia, fosforu i cynku. Jest również lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g oto tylko 84 kalorie. To dodatki, takie jak masło czy skwarki sprawiają, że danie z ziemniakami może stać się małą kaloryczną bombą.
Jak przygotować młode ziemniaki?
Wyselekcjonowane ziemniaki wystarczy dobrze wyszorować szczotką lub cienko, ale dokładnie oskrobać. Tak oczyszczone należy wrzucić do osolonego wrzątku (1 łyżeczka soli na 1 kg ziemniaków lub litr wody) i gotować na średnim ogniu około 15-20 minut. Zbyt silny ogień może sprawić, że z zewnątrz popękają i się rozgotują, a środek będzie surowy. Doskonale smakują z dodatkiem zieleniny i kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem do picia. Ale oprócz tej klasyki, warto zainspirować się wielkopolskim przysmakiem lub zapiec ziemniaczki z innymi pysznymi produktami. Oto kilka propozycji.
Gzik
Młode ziemniaki wyśmienicie smakują w pochodzącej z Wielkopolski potrawie, zwanej gzik.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 300 g białego twarogu, 1 mała posiekana cebula, pęczek szczypiorku, 1/2 łyżeczki czarnuszki, sól, pieprz, koperek.
Przygotowanie: ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ser wymieszać ze śmietaną. Dodać cebulkę, szczypiorek i czarnuszkę. Doprawić solą, pieprzem. Ziemniaki przekroić na pół. Na każdą część nałożyć kopiastą łyżkę gziku. Podawać z masłem i koperkiem.
Ziemniaki z serem i boczkiem
Składniki: 500 g młodych ziemniaków, 100 g wędzonego boczku w plastrach, 100 sera żółtego np. gouda, sól i pieprz do smaku, odrobina masła klarowanego.
Przygotowanie: ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i pokroić na połówki, pomiędzy które włożyć kawałki sera żółtego. Całość owinąć plastrami boczku i podsmażyć na maśle z każdej strony, aby boczek zrobił się chrupiący, ser delikatnie rozpuścił, a ziemniaczki zarumieniły. Doprawić do smaku. Można je również zapiec w piekarniku - 200 stopni i 20-25 minut.
Pieczone ziemniaki z tymiankiem
Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach, grubo mielona sól morska do smaku, świeży tymianek, kolorowy pieprz do smaku, kiełki do dekoracji, 2 łyżki oliwy z oliwek np. czosnkowej.
Przygotowanie: jeszcze świeże ziemniaki rozgnieść, aby skórka popękała, odsłaniając miąższ. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, doprawić do smaku solą, roztartym w dłoniach tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C i piec ok. 10 minut.
Ziemniaczki z serem
Składniki: 500 g młodych ziemniaków, 200 g sera cheddar, 100 g boczku pokrojonego w kostkę, sól i pieprz do smaku, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy.
Przygotowanie: oskrobane ziemniaki podgotować we wrzątku ok. 10 minut. Odcedzić, ściąć boki i delikatnie wydrążyć środki. Ziemniaki wypełnić startym serem wymieszanym z miąższem ziemniaków i doprawionym do smaku solą i pieprzem. Posypać boczkiem. Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blasze z pomidorkami koktajlowymi. Piec przez 20 minut w 190 stopniach C.
Pieczone wachlarze
Składniki: 8 większych młodych ziemniaków, 2 łyżki masła, 8 plasterków szynki, estragon (świeży lub mielony), sól, pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i głęboko ponacinać co ok. 3 mm - nie docinać do końca, aby się nie rozpadły. W nacięcia włożyć estragon i kawałeczki szynki. Posmarować masłem. Doprawić do smaku. Tak przygotowane ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni C i piec 75 minut. Pod koniec można posypać ziemniaczki startym żółtym serem.