Obierki, skórki, łupiny - czego nie wolno wyrzucać?
Jadalne i zdrowe
W kuchni z przyzwyczajenia wyrzucamy wiele części warzyw i owoców - obieramy jabłka, pozbywamy się łupinek, liści. Błąd. Są nie tylko jadalne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe
W kuchni z przyzwyczajenia wyrzucamy wiele części warzyw i owoców - obieramy jabłka, pozbywamy się łupinek, liści. Błąd. Są nie tylko jadalne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.
Skórka z pomarańczy
Chodzi o białą, wewnętrzną część skórki, zwaną albedo. Zawiera ona bardzo dużo pektyn, które podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie i regulują florę bakteryjną jelit, a także witaminę P, która odpowiada za szereg podstawowych funkcji w organizmie, jest też niezbędna do prawidłowego wchłonięcia się witamy C. Jedzenie pomarańczy z albedo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. W ten sposób pomożemy organizmowi usunąć bakterii gnilne. Biała część skórki zawiera cztery razy więcej błonnika pokarmowego niż miąższ. Uczeni z Arizona Cancer Center odkryli, że D-limonen obecny w albedo ogranicza ryzyko wystąpienia złośliwego nowotworu skóry. Poza tym w albedo znajdują się przeciwutleniacze.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl