Śliwki, jabłko, cynamon
Nie ma chyba bardziej jesiennych owoców niż śliwki. Przeważnie dodajemy je do wypieków lub smażymy powidła. Jednak śliwki w połączeniu z jabłkiem i szczyptą cynamonu są świetną propozycją na lekkie śniadanie. - Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne. Znajdziemy w nich witaminy A, C, E oraz z grupy B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości pektyn owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają obniżyć cholesterol. Wspomagają również funkcjonowanie układu krążenia – tłumaczy Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative. Śliwki korzystnie działają też na układ nerwowy, dzięki czemu poprawiają humor. Z kolei cynamon nie tylko podkręci smak koktajlu, ale również przyspieszy metabolizm i rozgrzeje.