Miksuj na zdrowie. Rozgrzewające koktajle warzywno-owocowe
Rady dietetyka
Koktajl warzywno-owocowy to świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, zmiksować i gotowe! Koktajle to prawdziwe bomby witaminowe. Pijąc je, dostarczamy swojemu organizmowi wielu składników odżywczych, a przy okazji zaspokajamy pragnienie i głód. Mają w sobie mnóstwo witamin, związków mineralnych i błonnika. Wspólnie z dietetykiem opracowaliśmy 5 smakowitych kombinacji, które nie tylko pobudzą was rano do działania, ale także rozgrzeją i nasycą w coraz chłodne poranki.
Zobacz wideo: jak
Śliwki, jabłko, cynamon
Nie ma chyba bardziej jesiennych owoców niż śliwki. Przeważnie dodajemy je do wypieków lub smażymy powidła. Jednak śliwki w połączeniu z jabłkiem i szczyptą cynamonu są świetną propozycją na lekkie śniadanie. - Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne. Znajdziemy w nich witaminy A, C, E oraz z grupy B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości pektyn owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają obniżyć cholesterol. Wspomagają również funkcjonowanie układu krążenia – tłumaczy Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative. Śliwki korzystnie działają też na układ nerwowy, dzięki czemu poprawiają humor. Z kolei cynamon nie tylko podkręci smak koktajlu, ale również przyspieszy metabolizm i rozgrzeje.
Gruszka, seler naciowy i natka pietruszki
Słodka gruszka, wyrazisty seler i natka – smakowite połączenie na dobry początek dnia. - Gruszki warto też jeść ze względu na zawarte w nich witaminy – szczególnie A i C. Ogromną zaletą jest też zawarty w nich potas, który reguluje pracę układu krążenia. Natomiast seler naciowy ma w sobie sporo błonnika, który pęcznieje w żołądku i na długo zapewnia uczucie sytości, a oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu. W selerze kryje się również solidna dawka witaminy C oraz cennych mikroelementów, zwłaszcza potasu oraz fosforu – komentuje dietetyk.
Marchew, imbir, brzoskwinia
Świeży koktajl z marchewki i brzoskwini z dodatkiem imbiru jest naprawdę bardzo smakowity i zdrowy. Słodkie i delikatne połączenie warzyw i owoców z nieco pikantnym orzeźwiającym imbirem postawi na nogi każdego śpiocha. - Taki zestaw składników jest bardzo korzystny dla naszego organizmu. Marchew wspiera układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację. Poza tym pobudza i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. – mówi Anna Jasińska. - Brzoskwinia dostarczy witamin i mikroelementów. Imbir wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Poza tym bardzo dobrze rozgrzewa. Taki koktajl wzmacnia system odpornościowy i pomaga zwalczyć stany zapalne.
Burak, pomarańcza, natka pietruszki
Burak i pomarańcza? To połączenie z pewnością cię zachwyci. Ten koktajl to eliksir młodości. Buraki poprawiają naszą ogólną kondycję i samopoczucie oraz, dzięki zawartym w nich antyoksydantom, opóźniają proces starzenia i poprawiają wygląd skóry. Koktajl oczyszcza organizm, dostarcza składników odżywczych, wspomaga odporność. – Badania naukowe udowodniły, że substancje zawarte w burakach wykazują działanie przeciwzapalne i łagodzą bóle – wyjaśnia ekspert. - Dodatkowo uzupełnia niedobory żelaza, zawiera sporo kwasu foliowego, potrzebnego nie tylko kobietom w ciąży oraz odkwasza organizm. Dodatek pomarańczy i natki pietruszki to zastrzyk witaminy C, niezbędnej dla zbudowania odporności.
Marchew, seler naciowy, imbir, szpinak, dynia
Połączenie jesiennych warzyw w jednej szklance. Warzywa opłucz, obierz i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą i dosłodź odrobiną miodu. Szpinak danie pięknego koloru, seler i imbir ostrości, a dodatek dyni sprawia, że koktajl jest cudownie kremowy. – Połączenie tych składników syci, dodaje energii, dostarcza olbrzymią dawkę witamin, składników mineralnych oraz błonnika – mówi dietetyk.