Miksuj na zdrowie. Rozgrzewające koktajle warzywno-owocowe

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Rady dietetyka

Obraz
© 123RF.COM

Koktajl warzywno-owocowy to świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, zmiksować i gotowe! Koktajle to prawdziwe bomby witaminowe. Pijąc je, dostarczamy swojemu organizmowi wielu składników odżywczych, a przy okazji zaspokajamy pragnienie i głód. Mają w sobie mnóstwo witamin, związków mineralnych i błonnika. Wspólnie z dietetykiem opracowaliśmy 5 smakowitych kombinacji, które nie tylko pobudzą was rano do działania, ale także rozgrzeją i nasycą w coraz chłodne poranki.

Zobacz wideo: jak

/ 6Śliwki, jabłko, cynamon

Obraz
© 123RF.COM

Nie ma chyba bardziej jesiennych owoców niż śliwki. Przeważnie dodajemy je do wypieków lub smażymy powidła. Jednak śliwki w połączeniu z jabłkiem i szczyptą cynamonu są świetną propozycją na lekkie śniadanie. - Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne. Znajdziemy w nich witaminy A, C, E oraz z grupy B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości pektyn owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają obniżyć cholesterol. Wspomagają również funkcjonowanie układu krążenia – tłumaczy Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative. Śliwki korzystnie działają też na układ nerwowy, dzięki czemu poprawiają humor. Z kolei cynamon nie tylko podkręci smak koktajlu, ale również przyspieszy metabolizm i rozgrzeje.

/ 6Gruszka, seler naciowy i natka pietruszki

Obraz
© 123RF.COM

Słodka gruszka, wyrazisty seler i natka – smakowite połączenie na dobry początek dnia. - Gruszki warto też jeść ze względu na zawarte w nich witaminy – szczególnie A i C. Ogromną zaletą jest też zawarty w nich potas, który reguluje pracę układu krążenia. Natomiast seler naciowy ma w sobie sporo błonnika, który pęcznieje w żołądku i na długo zapewnia uczucie sytości, a oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu. W selerze kryje się również solidna dawka witaminy C oraz cennych mikroelementów, zwłaszcza potasu oraz fosforu – komentuje dietetyk.

/ 6Marchew, imbir, brzoskwinia

Obraz
© 123RF.COM

Świeży koktajl z marchewki i brzoskwini z dodatkiem imbiru jest naprawdę bardzo smakowity i zdrowy. Słodkie i delikatne połączenie warzyw i owoców z nieco pikantnym orzeźwiającym imbirem postawi na nogi każdego śpiocha. - Taki zestaw składników jest bardzo korzystny dla naszego organizmu. Marchew wspiera układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację. Poza tym pobudza i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. – mówi Anna Jasińska. - Brzoskwinia dostarczy witamin i mikroelementów. Imbir wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Poza tym bardzo dobrze rozgrzewa. Taki koktajl wzmacnia system odpornościowy i pomaga zwalczyć stany zapalne.

/ 6Burak, pomarańcza, natka pietruszki

Obraz
© 123RF.COM

Burak i pomarańcza? To połączenie z pewnością cię zachwyci. Ten koktajl to eliksir młodości. Buraki poprawiają naszą ogólną kondycję i samopoczucie oraz, dzięki zawartym w nich antyoksydantom, opóźniają proces starzenia i poprawiają wygląd skóry. Koktajl oczyszcza organizm, dostarcza składników odżywczych, wspomaga odporność. – Badania naukowe udowodniły, że substancje zawarte w burakach wykazują działanie przeciwzapalne i łagodzą bóle – wyjaśnia ekspert. - Dodatkowo uzupełnia niedobory żelaza, zawiera sporo kwasu foliowego, potrzebnego nie tylko kobietom w ciąży oraz odkwasza organizm. Dodatek pomarańczy i natki pietruszki to zastrzyk witaminy C, niezbędnej dla zbudowania odporności.

/ 6Marchew, seler naciowy, imbir, szpinak, dynia

Obraz
© Shutterstock.com

Połączenie jesiennych warzyw w jednej szklance. Warzywa opłucz, obierz i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą i dosłodź odrobiną miodu. Szpinak danie pięknego koloru, seler i imbir ostrości, a dodatek dyni sprawia, że koktajl jest cudownie kremowy. – Połączenie tych składników syci, dodaje energii, dostarcza olbrzymią dawkę witamin, składników mineralnych oraz błonnika – mówi dietetyk.

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać