Pastelowa czekolada
Mało kto nie lubi czekolady. Pomaga w trudnych chwilach, zawsze zrozumie i jest po prostu pyszna. Z pomocą matchy wyczarujecie w swojej kuchni jej domową alternatywę, która nie tylko obłędnie smakuje, ale też pięknie wygląda.
Składniki: 100 g stałego oleju kokosowego, 50 g cukru lub ksylitolu, 2 łyżki płynnego słodu: miód, syrop z daktyli, stała część mleka kokosowego lub pół szklanki mleka migdałowego, laska wanilii, ulubione bakalie: posiekane pistacje, jagody goji czy żurawina.
Sposób przygotowania: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, a następnie wsypać do niego ksylitol i słód. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mleko kokosowe i laskę wanilii. Wszystko podgrzać, cały czas mieszając do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia, a do powstałej mikstury dodać ulubione dodatki. Masę przelać do foremki lub głębokiego pojemnika wyłożonego pergaminem. Po ostudzeniu wstawić do zamrażarki na około 45 minut. Powstałą czekoladę przechowywać w lodówce.