Matcha - zielony proszek, który odmieni twoją kuchnię

Na punkcie tej herbaty oszalał cały świat. Jest najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, chroni przed nowotworami, a do tego doskonale smakuje. Nie tylko w formie gorącego napoju!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zielony proszek z Japonii

Obraz
© 123RF.COM

Uwielbiają ją gwiazdy Hollywood, nie rozstają się z nią najpiękniejsze modelki i wszyscy ci, którzy na co dzień dbają o swoje zdrowie. Na punkcie tej herbaty nie bez powodu oszalał cały świat. W czym tkwi sekret tego niepozornego zielonego proszku? Jest niezwykłym bogactwem substancji z grupy polifenoli, które uchodzą za najlepsze przeciwutleniacze. Dzięki nim matcha doskonale wpływa na zdrowie. Poprawia metabolizm, chroni przed nowotworami, obniża zły cholesterol, a nawet reguluje ciśnienie krwi. Zaleca się ją szczególnie osobom aktywnym fizycznie, ponieważ nie tylko pomaga oczyszczać ciało z toksyn, ale też przyspiesza proces regeneracji i wzmacnia komórki. To jednak nie wszystko. Matcha niejedno ma bowiem imię i można ją spożywać na wiele sposobów. W tradycyjnej formie jako gorący napój, w postaci pysznego sernika, a może domowej
czekolady? Zajrzyjcie do naszej galerii i poznajcie nasze sprawdzone przepisy!

/ 8Zielone frappucino

Obraz
© 123RF.COM

Ma delikatny orzeźwiający smak, spektakularnie wygląda i jest świetną i znacznie lepszą alternatywą od porannej kawy. Nie tylko pobudza i daje energię, ale też fantastycznie poprawia pamięć i koncentrację. Co ciekawe, jedna filiżanka matchy odpowiada 10 filiżankom zwykłej zielonej herbaty. Niech zatem zielona moc będzie z wami.

Składniki (na jedną szklankę): łyżeczka sproszkowanej matchy, szklanka ulubionego mleka np. migdałowego, 2 łyżeczki dowolnego słodu, skruszony lód.
Sposób przygotowania: podgrzać mleko w rondelku, a następnie dodać do niego matchę i słód. Całość mieszać aż do uzyskania jednolitego koloru i całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowany napój odstawić do ostygnięcia. Po pewnym czasie dodać kostki lodu i całość zblendować do uzyskania gładkiej masy. Gotowe frappucino posypać ulubioną czekoladą, wiórkami kokosowymi czy ozdobić bitą śmietaną.

/ 8Wegańskie lody

Obraz
© 123RF.COM

Na lato nie ma nic lepszego niż pyszne lody. A te nie tylko świetnie smakują, ale też są solidną dawką witamin i minerałów. Co więcej, matcha pozwala także na obniżenie poziomu cukru we krwi, mogą więc po nią sięgać również diabetycy.

Składniki: 4 banany, 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha, pól szklanki mleka roślinnego, laska wanilii, sok z połowy cytryny lub świeża posiekana mięta (wedle upodobań).
Sposób przygotowania: pokrojone w cienkie plasterki banany umieścić na noc w zamrażarce. Następnego dnia zmiksować je z pozostałymi składniki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji i gotowe. Tymi słodkościami można zajadać się do woli. Najlepiej smakują z ulubionymi sezonowymi owocami lub orzechami.

/ 8Pastelowa czekolada

Obraz
© 123RF.COM

Mało kto nie lubi czekolady. Pomaga w trudnych chwilach, zawsze zrozumie i jest po prostu pyszna. Z pomocą matchy wyczarujecie w swojej kuchni jej domową alternatywę, która nie tylko obłędnie smakuje, ale też pięknie wygląda.

Składniki: 100 g stałego oleju kokosowego, 50 g cukru lub ksylitolu, 2 łyżki płynnego słodu: miód, syrop z daktyli, stała część mleka kokosowego lub pół szklanki mleka migdałowego, laska wanilii, ulubione bakalie: posiekane pistacje, jagody goji czy żurawina.
Sposób przygotowania: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, a następnie wsypać do niego ksylitol i słód. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mleko kokosowe i laskę wanilii. Wszystko podgrzać, cały czas mieszając do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia, a do powstałej mikstury dodać ulubione dodatki. Masę przelać do foremki lub głębokiego pojemnika wyłożonego pergaminem. Po ostudzeniu wstawić do zamrażarki na około 45 minut. Powstałą czekoladę przechowywać w lodówce.

/ 8Sernik

Obraz
© 123RF.COM

Ma intrygujący kolor, świetnie smakuje i zrobi ogromne wrażenie na gościach, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Nie wymaga nawet pieczenia.

Składniki na spód: szklanka migdałów zmielonych w młynku, 8 daktyli namoczonych przez pół godziny we wrzątku, słód, łyżka oleju kokosowego, łyżka sezamu, łyżka kakao. Masa: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, pół szklanki orzechów nerkowców namoczonych przez noc, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki matchy, sok z połowy cytryny.
Wszystkie składniki na spód zblendować do momentu uzyskania zwartej masy, którą należy przełożyć na blachę i włożyć do lodówki na godzinę. Składniki masy zblendować, przelać na spód, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Wierzch można posypać ulubionymi owocami i sproszkowaną herbatą matcha.

/ 8Praliny znane jako power balls

Obraz
© 123RF.COM

Są doskonałą alternatywą dla słodkich przekąsek, świetnie sprawdzają się w roli drugiego śniadania, a dzieci je uwielbiają. Dodatkowo ich przygotowanie nie zajmie więcej niż kwadrans.

Składniki: łyżka migdałów, kilka namoczonych daktyli, wiórki kokosowe, łyżka kakao, łyżka miodu, łyżka amarantusa, łyżka ulubionych namoczonych płatków (mogą być owsiane), matcha.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki z wyjątkiem matchy wymieszać i zblendować. Z masy uformować małe kulki, a następnie obtoczyć je w herbacie matcha. Tak przygotowane wstawić do lodówki na godzinę.

/ 8Klasyczna herbata

Obraz
© 123RF.COM

Tradycjonalistom z pewnością spodoba się jej klasyczna odsłona. Herbata matcha podana w ulubionym kubku czy filiżance jako gorący napój może nam towarzyszyć o każdej porze dnia. Ważne tylko, by wiedzieć, jak odpowiednio ją zaparzyć.

Łyżeczkę herbaty zalewamy wodą o temperaturze maksymalnie 80 stopni. W przeciwnym razie macha straci swe walory smakowe. Najbezpieczniej więc będzie odstawić wrzącą wodę na kilka minut. Miksturę należy mieszać energicznie nawet przez pól minuty i pić bez pośpiechu. Taki rytuał gwarantuje orzeźwiający smak i wspaniałe właściwości zdrowotne napoju.

/ 8Jak zrobić zieloną herbatę Matcha?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości