Matcha - zielony proszek, który odmieni twoją kuchnię

Na punkcie tej herbaty oszalał cały świat. Jest najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, chroni przed nowotworami, a do tego doskonale smakuje. Nie tylko w formie gorącego napoju!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zielony proszek z Japonii

Obraz
© 123RF.COM

Uwielbiają ją gwiazdy Hollywood, nie rozstają się z nią najpiękniejsze modelki i wszyscy ci, którzy na co dzień dbają o swoje zdrowie. Na punkcie tej herbaty nie bez powodu oszalał cały świat. W czym tkwi sekret tego niepozornego zielonego proszku? Jest niezwykłym bogactwem substancji z grupy polifenoli, które uchodzą za najlepsze przeciwutleniacze. Dzięki nim matcha doskonale wpływa na zdrowie. Poprawia metabolizm, chroni przed nowotworami, obniża zły cholesterol, a nawet reguluje ciśnienie krwi. Zaleca się ją szczególnie osobom aktywnym fizycznie, ponieważ nie tylko pomaga oczyszczać ciało z toksyn, ale też przyspiesza proces regeneracji i wzmacnia komórki. To jednak nie wszystko. Matcha niejedno ma bowiem imię i można ją spożywać na wiele sposobów. W tradycyjnej formie jako gorący napój, w postaci pysznego sernika, a może domowej
czekolady? Zajrzyjcie do naszej galerii i poznajcie nasze sprawdzone przepisy!

/ 8Zielone frappucino

Obraz
© 123RF.COM

Ma delikatny orzeźwiający smak, spektakularnie wygląda i jest świetną i znacznie lepszą alternatywą od porannej kawy. Nie tylko pobudza i daje energię, ale też fantastycznie poprawia pamięć i koncentrację. Co ciekawe, jedna filiżanka matchy odpowiada 10 filiżankom zwykłej zielonej herbaty. Niech zatem zielona moc będzie z wami.

Składniki (na jedną szklankę): łyżeczka sproszkowanej matchy, szklanka ulubionego mleka np. migdałowego, 2 łyżeczki dowolnego słodu, skruszony lód.
Sposób przygotowania: podgrzać mleko w rondelku, a następnie dodać do niego matchę i słód. Całość mieszać aż do uzyskania jednolitego koloru i całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowany napój odstawić do ostygnięcia. Po pewnym czasie dodać kostki lodu i całość zblendować do uzyskania gładkiej masy. Gotowe frappucino posypać ulubioną czekoladą, wiórkami kokosowymi czy ozdobić bitą śmietaną.

/ 8Wegańskie lody

Obraz
© 123RF.COM

Na lato nie ma nic lepszego niż pyszne lody. A te nie tylko świetnie smakują, ale też są solidną dawką witamin i minerałów. Co więcej, matcha pozwala także na obniżenie poziomu cukru we krwi, mogą więc po nią sięgać również diabetycy.

Składniki: 4 banany, 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha, pól szklanki mleka roślinnego, laska wanilii, sok z połowy cytryny lub świeża posiekana mięta (wedle upodobań).
Sposób przygotowania: pokrojone w cienkie plasterki banany umieścić na noc w zamrażarce. Następnego dnia zmiksować je z pozostałymi składniki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji i gotowe. Tymi słodkościami można zajadać się do woli. Najlepiej smakują z ulubionymi sezonowymi owocami lub orzechami.

/ 8Pastelowa czekolada

Obraz
© 123RF.COM

Mało kto nie lubi czekolady. Pomaga w trudnych chwilach, zawsze zrozumie i jest po prostu pyszna. Z pomocą matchy wyczarujecie w swojej kuchni jej domową alternatywę, która nie tylko obłędnie smakuje, ale też pięknie wygląda.

Składniki: 100 g stałego oleju kokosowego, 50 g cukru lub ksylitolu, 2 łyżki płynnego słodu: miód, syrop z daktyli, stała część mleka kokosowego lub pół szklanki mleka migdałowego, laska wanilii, ulubione bakalie: posiekane pistacje, jagody goji czy żurawina.
Sposób przygotowania: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, a następnie wsypać do niego ksylitol i słód. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mleko kokosowe i laskę wanilii. Wszystko podgrzać, cały czas mieszając do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia, a do powstałej mikstury dodać ulubione dodatki. Masę przelać do foremki lub głębokiego pojemnika wyłożonego pergaminem. Po ostudzeniu wstawić do zamrażarki na około 45 minut. Powstałą czekoladę przechowywać w lodówce.

/ 8Sernik

Obraz
© 123RF.COM

Ma intrygujący kolor, świetnie smakuje i zrobi ogromne wrażenie na gościach, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Nie wymaga nawet pieczenia.

Składniki na spód: szklanka migdałów zmielonych w młynku, 8 daktyli namoczonych przez pół godziny we wrzątku, słód, łyżka oleju kokosowego, łyżka sezamu, łyżka kakao. Masa: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, pół szklanki orzechów nerkowców namoczonych przez noc, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki matchy, sok z połowy cytryny.
Wszystkie składniki na spód zblendować do momentu uzyskania zwartej masy, którą należy przełożyć na blachę i włożyć do lodówki na godzinę. Składniki masy zblendować, przelać na spód, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Wierzch można posypać ulubionymi owocami i sproszkowaną herbatą matcha.

/ 8Praliny znane jako power balls

Obraz
© 123RF.COM

Są doskonałą alternatywą dla słodkich przekąsek, świetnie sprawdzają się w roli drugiego śniadania, a dzieci je uwielbiają. Dodatkowo ich przygotowanie nie zajmie więcej niż kwadrans.

Składniki: łyżka migdałów, kilka namoczonych daktyli, wiórki kokosowe, łyżka kakao, łyżka miodu, łyżka amarantusa, łyżka ulubionych namoczonych płatków (mogą być owsiane), matcha.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki z wyjątkiem matchy wymieszać i zblendować. Z masy uformować małe kulki, a następnie obtoczyć je w herbacie matcha. Tak przygotowane wstawić do lodówki na godzinę.

/ 8Klasyczna herbata

Obraz
© 123RF.COM

Tradycjonalistom z pewnością spodoba się jej klasyczna odsłona. Herbata matcha podana w ulubionym kubku czy filiżance jako gorący napój może nam towarzyszyć o każdej porze dnia. Ważne tylko, by wiedzieć, jak odpowiednio ją zaparzyć.

Łyżeczkę herbaty zalewamy wodą o temperaturze maksymalnie 80 stopni. W przeciwnym razie macha straci swe walory smakowe. Najbezpieczniej więc będzie odstawić wrzącą wodę na kilka minut. Miksturę należy mieszać energicznie nawet przez pól minuty i pić bez pośpiechu. Taki rytuał gwarantuje orzeźwiający smak i wspaniałe właściwości zdrowotne napoju.

/ 8Jak zrobić zieloną herbatę Matcha?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja