Sernik
Ma intrygujący kolor, świetnie smakuje i zrobi ogromne wrażenie na gościach, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Nie wymaga nawet pieczenia.
Składniki na spód: szklanka migdałów zmielonych w młynku, 8 daktyli namoczonych przez pół godziny we wrzątku, słód, łyżka oleju kokosowego, łyżka sezamu, łyżka kakao. Masa: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, pół szklanki orzechów nerkowców namoczonych przez noc, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki matchy, sok z połowy cytryny.
Wszystkie składniki na spód zblendować do momentu uzyskania zwartej masy, którą należy przełożyć na blachę i włożyć do lodówki na godzinę. Składniki masy zblendować, przelać na spód, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Wierzch można posypać ulubionymi owocami i sproszkowaną herbatą matcha.