Panna cotta z Matcha i malinami
Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 200 ml mleka, 3 łyżeczki pudru z zielonej herbaty Matcha, 100 g białej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny w proszku.
Przygotowanie: w rondelu zagotuj mleko i śmietankę. Ściągnij z ognia, dodaj herbatę i dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę w proszku zalej 50 ml bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na około 5 minut. Następnie dodaj do masy i wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły - gdy masa zgęstniała, należy ją delikatnie podgrzać. Przelej masę do literatek i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj z malinami.