Malinowe tiramisu
- 220 g dżemu malinowego bez pestek
- 6 łyżek stołowych likieru pomarańczowego
- 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 220 ml śmietanki tortowej
- 55 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 28 miękkich biszkoptów typu ladyfinger
- 3 opakowania malin
- Cukier puder do posypania gotowego tiramisu
Wymieszaj w misce dżem i 4 łyżki likieru pomarańczowego. W dużej misce połącz serek mascaropne z pozostałymi 2 łyżkami likieru. Zmiksuj w oddzielnej misce śmietankę, cukier, esencję waniliową aż będą delikatnie zmieszane.
Używając silikonowej szpatułki wmieszaj ćwierć ubitej śmietany do serka mascarpone z likierem. Następnie wmieszaj pozostałą część śmietany do serka.
Wyłóż naczynie, w którym chcesz podać tiramisu, połową biszkoptów (wielkość naczynia ok. 33x22x5 cm). Rozprowadź po nich połowę dżemu wymieszanego z likierem. Następnie rozprowadź połowę mieszanki z serem mascarpone. Przykryj połową malin. Potem znów ułóż biszkopty, posmaruj dżemem i serkiem i przykryj malinami. Przykryj i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, a nawet na całą noc. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Podziel się opinią
Komentarze