Rolada z herbatą Matcha i białą czekoladą
Składniki: 90 g mąki, 170 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki Matcha, 50 ml mleka, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej. Do dekoracji: polewa z białej czekolady.
Przygotowanie: jajka zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W kolejnym kroku dodaj herbatę Matcha wymieszaną w mleku. Blachę o wymiarach (zalecane ok. 28×34 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią ciasto i wyrównaj szpatułką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 8-10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą roladę zwiń i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem, ubijając śmietankę z odrobiną cukru. Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń i posmaruj cienko je kremem śmietankowym. Udekoruj polewą z białej czekolady.