Matcha - wyjątkowa herbata z Japonii

Herbata Matcha to suszone liście zielonej herbaty zmielone na proszek. Zanim jednak zostaną zebrane, najpierw są zacieniane na 30 dni, aby zwiększyć w ich produkcję chlorofilu. Oznacza to, że kiedy pijemy ten napój, dostarczamy organizmowi w pełni zdrowy chlorofil, który jest zawarty w liściach. Takiego działania nie ma w przypadku picia wody z wywaru z liści zielonej herbaty. W programie "Pytanie na śniadanie" zaprezentowano, jak prawidłowo przygotować tę herbatę. To produkt, który nie tylko korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni. W dalszej części artykułu podpowiadamy kilka oryginalnych przepisów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Wyjątkowy napój

/ 8Dla smaku, zdrowia i urody

Obraz
© 123RF.COM

Matcha to herbata japońska, która ma postać zielonego pudru. Przez buddyjskich mnichów była uznawana za napój medytacyjny. Jest bogata w przeciwutleniacze, a także związki działające uspokajająco. Drobno sproszkowana forma i fakt, że częściowo się rozpuszcza sprawiają, że to doskonały produkt do przygotowania schłodzonych koktajli, ciast i deserów.

Badania przeprowadzone w 2009 roku pokazały, że picie tej herbaty przez szczury spowalniało u nich postęp uszkodzenia nerek i wątroby. Warto sięgnąć po nią szczególnie zimą, ponieważ rozgrzewa i dodaje energii. Ponadto przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczu, dlatego polecana jest szczególnie osobom na diecie odchudzającej. W jednym z ostatnich badań amerykańscy specjaliści sugerują nawet, że Matcha może pomóc spalić kalorie cztery razy szybciej. W kosmetyce używa się jej jako maseczki na twarz o działaniu ściągającym.

/ 8Zielona latte Matcha

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować Matcha latte - alternatywę dla zwykłej kawy - należy najpierw zaparzyć herbatę Matcha, wsypując łyżeczkę herbaty do kubka i zalewając ją gorącą wodą (nie więcej niż 3-4 łyżkami). Wymieszać bambusową trzepaczką albo łyżeczką. Dodać cukier lub syrop (klonowy czy z agawy) w ilości według uznania. Około 150 ml mleka podgrzać i spienić - spieniaczem lub małą trzepaczką - a następnie zalać nim herbatę. Podawać natychmiast.

/ 8Zielone magdalenki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 jajko, 1 łyżka miodu, 4 łyżki cukru, 40 g jogurtu naturalnego, 1 szklanka mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 70 g roztopionego masła, 2 łyżki herbaty Matcha + odrobina do dekoracji.

Przygotowanie: jajko ubić za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodać miód oraz cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wlać jogurt naturalny i ponownie zamieszać. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na koniec roztopione, przestudzone masło. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać herbatę i ponownie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ciasto nakładać do foremek do magdalenek za pomocą łyżeczki. Piec przez ok. 12 min, aż ładnie się zarumienią. Gotowe ostudzić i udekorować.

/ 8Bananowy koktajl z herbatą Matcha i nasionami chia

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 banany, 2 szklanki zmiksowanego arbuza, 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego, 2 łyżeczki nasiona chia, 2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty.

*Przygotowanie: *wszystkie składniki oprócz nasiona chia połączyć za pomocą blendera. Rozlać do szklanek i posypać chia.

/ 8Rolada z herbatą Matcha i białą czekoladą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 90 g mąki, 170 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki Matcha, 50 ml mleka, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 250 g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej. Do dekoracji: polewa z białej czekolady.

Przygotowanie: jajka zmiksuj, następnie dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W kolejnym kroku dodaj herbatę Matcha wymieszaną w mleku. Blachę o wymiarach (zalecane ok. 28×34 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią ciasto i wyrównaj szpatułką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 8-10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą roladę zwiń i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem, ubijając śmietankę z odrobiną cukru. Ostudzone ciasto delikatnie rozwiń i posmaruj cienko je kremem śmietankowym. Udekoruj polewą z białej czekolady.

/ 8Panna cotta z Matcha i malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 200 ml mleka, 3 łyżeczki pudru z zielonej herbaty Matcha, 100 g białej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny w proszku.

Przygotowanie: w rondelu zagotuj mleko i śmietankę. Ściągnij z ognia, dodaj herbatę i dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Żelatynę w proszku zalej 50 ml bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na około 5 minut. Następnie dodaj do masy i wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły - gdy masa zgęstniała, należy ją delikatnie podgrzać. Przelej masę do literatek i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj z malinami.

/ 8Muffinki z zieloną herbatą Matcha

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki Matcha, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, niespełna szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie: w jednej misce połącz składniki suche, w drugiej mokre, a następnie połącz zawartości obu, mieszając na gładką masę. Gotową przełóż do papilotek w formie na muffiny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Gotowe można udekorować cukrem pudrem.

TVP "Pytanie na śniadanie"/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja