Ziemniak w praktyce
W swoim programie udzielasz praktycznych rad - podpowiedz więc, jak prawidłowo przechowywać i obierać ziemniaki, aby czerpać z nich najwięcej smaku i cennych składników?
W sklepach wybierajmy ziemniaki o gładkiej i jednolitej w kolorze skórce, wszelkie ciemne plamki czy chropowata skórka mogą świadczyć o intensywnym nawożeniu ziemniaków. Pyry nie przepadają za światłem, które to powoduje podwyższenie szkodliwej solaniny. A kiełkujące ziemniaki, najlepiej wyrzucić ze względu na kumulujące się w kiełkach toksyny. Ziemniaki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w koszu a nie w worku foliowym, który przyspiesza psucie się kartofli i powstawanie pleśni. Wbrew ogólnej opinii ziemniaki są niskokaloryczne i bardzo zdrowe…o ile gotujemy lub pieczemy je w mundurkach i podajemy bez masła i ciężkich sosów. Pamiętajmy o tym, że skórka ziemniaka jest również jadalna!