Marieta Marecka, polskie obiady i ziemniaki

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Pomorska

/ 7Polska ziemniakiem stoi!

Obraz
© 123RF.COM

Regionalne i ogólnopolskie - dania z ziemniakami od wieków podbijają podniebienia Polaków. To w wielu domach obowiązkowy element obiadu - jako główny składnik lub dodatek. Nasz naród przoduje w produkcji i konsumpcji tego warzywa, a literatura kulinarna pełna jest propozycji na ten korzeniowy przysmak, w tym z "500 potraw z ziemniaków" na czele. Czy kuchnia polska ziemniakiem nadal stoi? Na to pytanie odpowiada Marieta Marecka, blogerka kulinarna, miłośniczka gotowania "po domowemu" oraz prowadząca program "ABC Gotowania" i "365 obiadów Mariety Mareckiej" w stacji Kuchnia+. Ekspertka podpowiada również, jak ciekawie i smacznie wykorzystać ten produkt w kuchni.

U moich teściów i pewnie na wielu innych stołach jak najbardziej tak (uśmiech). Ale na szczęście dla naszych kubków smakowych zaczynamy trochę szaleć z ziemniakami. Stajemy się bardziej odważni, otwarci i coraz częściej zaczynamy eksperymentować. Może dlatego, że klasyczne ziemniaki z wody po prostu nam się lekko znudziły? A może dlatego, że coraz częściej znajdujemy ciekawe często wręcz intrygujące pomysły znanych i cenionych szefów kuchni na ziemniaka właśnie. Wiele osób ma problem z wymyślaniem nowych przepisów, z łączeniem smaków, brak im pomysłów. Na ratunek zagubionym pędzą kucharze zdradzając swoje patenty.

Zobacz także: Ile kalorii mają frytki?

/ 7Popularne warzywo

Obraz
© Shutterstock.com

Według mnie wszelkiej maści puree już nie tylko z samych ziemniaków ale w połączeniu z innymi warzywami takimi jak seler, marchew, pietruszka, topinambur. Do tego przeróżne przyprawy czy dodatki. Fantastyczne puree powstaje z połączenia ziemniaków z pietruszką i startym parmezanem. Uwielbiam trio: ziemniak, seler i … mak (uśmiech) zaskakująco i pięknie wygląda, przy okazji świetnie smakuje. Takie puree pasuje właściwie do każdego mniej lub bardziej wymyślnego kotleta, pieczeni czy ryby. Podobnie rzecz się ma z plackami, w których prócz startych ziemniaków może znaleźć się cukinia, patisony, marchew, dynia czy bataty. Pamiętajmy też o cudnej, treściwej i gęstej zupie ziemniaczanej, najlepiej z dużą ilością pieczonego czosnku i ze świeżym rozmarynem. Dla pożeraczy mięsa koniecznie z prażonym boczkiem czy kiełbaską.

/ 7Regionalne specjały z ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Nasza kuchnia regionalna ziemniakiem stoi. I to nie tylko w Wielkopolsce. Jednym z moich faworytów jest marchew krychano, potrawa z Kujaw, która dla większości może być dodatkiem do mięs, dla mnie i mojego syna jest całym obiadem. Nazwa wskazuje na marchewkę i słusznie, ale jest to puree z marchwi i ziemniaków. Proporcje dowolne, choć u mnie zazwyczaj pół na pół. Obowiązkowo masło i na koniec zbrodnia przeciw figurze, sporo prażonego na złoto boczku. Małopolska to oładki (rodzaj placków ziemniaczanych na słodko) czy baby ziemniaczane. Podhale serwuje swoją żebroczkę (też baba ziemniaczana ale z kaszą) czy faszerowane grule czyli ziemniaki. Cudowne, wielkie cepeliny czy kartacze z Podlasia, klapacze z Kujaw, haluszki czy kiszka ziemniaczana z Podlasia. To tylko kilka przykładów, ale jak się wczytamy bardziej w stare książki traktujące o kuchni polskich regionów okaże się, że my Polacy mamy wiele do powiedzenia na temat ziemniaków. Każdy z rejonów Polski ma swój, niepowtarzalny pomysł na placki, kluski, baby oraz na nazwy tych potraw

/ 7Ziemniak w praktyce

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach wybierajmy ziemniaki o gładkiej i jednolitej w kolorze skórce, wszelkie ciemne plamki czy chropowata skórka mogą świadczyć o intensywnym nawożeniu ziemniaków. Pyry nie przepadają za światłem, które to powoduje podwyższenie szkodliwej solaniny. A kiełkujące ziemniaki, najlepiej wyrzucić ze względu na kumulujące się w kiełkach toksyny. Ziemniaki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w koszu a nie w worku foliowym, który przyspiesza psucie się kartofli i powstawanie pleśni. Wbrew ogólnej opinii ziemniaki są niskokaloryczne i bardzo zdrowe…o ile gotujemy lub pieczemy je w mundurkach i podajemy bez masła i ciężkich sosów. Pamiętajmy o tym, że skórka ziemniaka jest również jadalna!

/ 7Placki ziemniaczane hitem polskich stołów

Obraz
© 123RF.COM

Jednym ze świetnych patentów na placki ziemniaczane podzielił się ze mną Aleksander Baron, który przed starciem ziemniaków na placki, blanszuje je w mundurkach a dopiero później ściera na masę plackową. Dzięki temu masa lepiej się klei i co ważne, nie ciemnieje. Ja od dawna już nie ścieram ziemniaków na tarce tylko miksuje je w malakserze, oszczędzam dzięki temu opuszki palców, lakier na paznokciach i czas! Do placków dodaję obowiązkowo cebulę, również zmiksowaną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, porządnie dosalam całość i odstawiam na sicie, żeby odsączyć całość z nadmiaru wody. Na dnie naczynia pod sitkiem zbiera się skrobia ziemniaczana, którą dodaję z powrotem do ziemniaków. Wystarczy jeszcze jajo, ewentualnie dodanie mąki jeśli całość jest zbyt rzadka i smażę na smalcu, smalcu gęsim lub oleju. To wersja bardzo podstawowa ale czasem szaleję i doprawiam masę ziemniaczaną świeżym tymiankiem, rozmarynem innym razem odrobiną kuminu czy świeżo tartą gałką muszkatołową. I przyznaję się do grzechu, ale potrafię zjeść placki ziemniaczane…posypane cukrem z odrobiną śmietany. Choć te na słono rzecz jasna pożeram równie chętnie. Po usmażeniu odsączam placki na ręczniku papierowym, dzięki temu są bardziej chrupiące.

/ 7Drugie życie ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Pomysłów jest bez liku. Od klasycznej sałatki ziemniaczanej z jajem i ogórkiem kiszonym doprawionej majonezem z jogurtem i czosnkiem, po wszelkiej maści kluski, odsmażane na patelni plasterki ziemniaków, po zapiekanki, frittaty czyn tortille. Ugotowane wcześniej ziemniaki zawsze można dorzucić do zupy, można przygotować szybkie casserole lub podobne jednogarnkowe danie.

/ 7Frytki tylko z ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Nic do tej pory nie wspomniałam o frytkach! Może właśnie frytki, które najpierw blanszuję w lekko osłodzonej wodzie, następnie smażę w głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 180 stopni. Odsączam z tłuszczu i na chwilę przed podaniem smażę raz jeszcze tym razem w wyższej temperaturze do uzyskania ładnej, złotej, chrupiącej skórki. Serwuję z wędzoną solą lub wędzoną mieloną papryką i odrobiną mielonego rozmarynu. Ten przepis pokazuje, że czasem można sobie życie skomplikować w kuchni. Bo rzeczywiście pracy jest więcej, niż przy klasycznych frytkach smażonych raz, ale smak wynagradza stanie w kuchni i zwykłe frytki zyskują zupełnie nowe oblicze.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru