Marieta Marecka, polskie obiady i ziemniaki
Polska ziemniakiem stoi!
Prosto z wody, z dodatkiem tłuszczyku spod kotletów i przybrane zieleniną. Czy takie ziemniaki nadal królują na polskich stołach? A może nauczyliśmy się już ciekawiej traktować ten produkt?
U moich teściów i pewnie na wielu innych stołach jak najbardziej tak (uśmiech). Ale na szczęście dla naszych kubków smakowych zaczynamy trochę szaleć z ziemniakami. Stajemy się bardziej odważni, otwarci i coraz częściej zaczynamy eksperymentować. Może dlatego, że klasyczne ziemniaki z wody po prostu nam się lekko znudziły? A może dlatego, że coraz częściej znajdujemy ciekawe często wręcz intrygujące pomysły znanych i cenionych szefów kuchni na ziemniaka właśnie. Wiele osób ma problem z wymyślaniem nowych przepisów, z łączeniem smaków, brak im pomysłów. Na ratunek zagubionym pędzą kucharze zdradzając swoje patenty.
Zobacz także: Ile kalorii mają frytki?