5 smacznych korzeni, które mają prozdrowotną moc

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Korzenie na wzmocnienie

Obraz
© 123RF.COM

Chrzan kojarzy nam się z Wielkanocą, imbir z tajskimi daniami, kurkuma z barwiącą przyprawą, pietruszka z wiotkim elementem włoszczyzny, a wasabi z sushi. Ale te korzenie to moc witamin i wyjątkowego smaku, które warto docenić nie tylko w utartych połączeniach smakowych. Chętnie sięgamy po nie przygotowując aromatyczne potrawy, ale używamy ich również jako naturalne remedia na różne dolegliwości i pierwsze objawy przeziębienia. Regularnie spożywane mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Omawiamy typowo polskie i te nieco bardziej egzotyczne korzenie. Warto włączyć je do diety niezależnie od pory roku czy ulubionych rodzajów kuchni.

/ 6Pietruszka

Obraz
© 123RF.COM

"Blada, chuda..." - tak opisywał ją Jan Brzechwa, gdy leżała "Na straganie". O ile zieloną natkę traktujemy jako zdrowy dodatek do zup czy niezbędny składnik sałatek np. tabbouleh, to korzeń często sprowadzamy do roli nieistotnego dodatku do gotowania. Niesłusznie, bo właśnie w tej części pietruszki znajdują się olejki eteryczne, flawonoidy i kumaryny, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów. W dodatku można przygotować z nich zdrowe frytki. Dobrze umyte, cienko obrane i pokrojone w słupki wystarczy wyłożyć na blachę, skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i zapiec w 180 stopniach
przez ok. 20 minut. Doprawić szczyptą soli morskiej.

/ 6Imbir

Obraz
© Shutterstock.com

O ile sam proszek jest trudno rozpuszczalny w wodzie, o tyle korzeń lub kłącze warto ugotować w wodzie. Jak radzi Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, szefowa kuchni i autorka książki "Przyprawy", nie chodzi o to, aby zetrzeć go lub wkroić do herbaty.

- Umyty korzeń należy pokroić ze skórką w mniejsze kawałki i gotować ok. 15 minut (część wody odparuje) i tak przygotowany ostry napar nieco wystudzić, posłodzić miodem i spożywać jako naturalne, rozgrzewające remedium na przeziębienie - radzi ekspertka.

Korzeń imbiru dodatkowo, dzięki zawartości gingerolu i zinferonu, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni prze zakrzepami, działa przeciwobrzękowo i dba o higienę jamy ustne. Ponadto zwiększa koncentrację.

/ 6Kurkuma

Obraz
© Shutterstock.com

Z kolei kurkumę warto traktować nie jako panaceum, ale profilaktykę. Regularnie spożywane napary i herbatki przygotowane na bazie kłącza lub - jak uda nam się zdobyć - świeżego korzenia, zwiększają odporność, wzmacniają stawy i wprawiają nas w dobry nastrój. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie "złotego mleka", czyli tradycyjnego ajurwedyjskiego napój rozgrzewającego, który pomoże w walce z wirusami i ułatwia zasypianie.

/ 6Chrzan

Obraz
© Fotolia

Obowiązkowo pojawia się na świątecznym, wielkanocnym stole, ale równie chętnie sięgamy po niego robiąc przetwory. W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy synigryna, który ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. To właśnie on nadaje tej przyprawie jej charakterystyczny smaku. Substancja ta ma właściwości antybiotyczne - działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Ponadto wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii oraz pracę pęcherzyka żółciowego. Zawiera sporo witaminy C, ale także tych z grupy B. Warto wiedzieć, że najwięcej wartości odżywczych ma świeży chrzan. Dlatego powinniśmy go ucierać tuż przed podaniem.

/ 6Wasabi

Obraz
© 123RF.COM

Japoński chrzan ma działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe i jest świetnym środkiem przeciwgrzybicznym. W jego korzeniu skrywa się spora dawka prowitaminy A (korzystnie wpływa na oczy), a także witaminy z grupy B, witamina C (silny przeciwutleniacz, wzmacniający odporność) oraz związki siarkowe (działają bakteriobójczo).

W Polsce niestety bardzo trudno kupić prawdziwy korzeń chrzanu japońskiego, który jest znacznie ostrzejszy od chrzanu pospolitego. W jego smaku można wyczuć również charakterystyczną goryczkę. Chrzan japoński powinno się ścierać na tarce o małych oczkach, a następnie ze startej ilości należy uformować kulkę i pokropić ją wodą, aby w ciągu kilku minut wydobyć najlepszy aromat.

Wasabi to świetny dodatek do ciężkostrawnych potraw, ponieważ wspomaga wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni