5 smacznych korzeni, które mają prozdrowotną moc
None
Korzenie na wzmocnienie
Chrzan kojarzy nam się z Wielkanocą, imbir z tajskimi daniami, kurkuma z barwiącą przyprawą, pietruszka z wiotkim elementem włoszczyzny, a wasabi z sushi. Ale te korzenie to moc witamin i wyjątkowego smaku, które warto docenić nie tylko w utartych połączeniach smakowych. Chętnie sięgamy po nie przygotowując aromatyczne potrawy, ale używamy ich również jako naturalne remedia na różne dolegliwości i pierwsze objawy przeziębienia. Regularnie spożywane mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Omawiamy typowo polskie i te nieco bardziej egzotyczne korzenie. Warto włączyć je do diety niezależnie od pory roku czy ulubionych rodzajów kuchni.
Pietruszka
"Blada, chuda..." - tak opisywał ją Jan Brzechwa, gdy leżała "Na straganie". O ile zieloną natkę traktujemy jako zdrowy dodatek do zup czy niezbędny składnik sałatek np. tabbouleh, to korzeń często sprowadzamy do roli nieistotnego dodatku do gotowania. Niesłusznie, bo właśnie w tej części pietruszki znajdują się olejki eteryczne, flawonoidy i kumaryny, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów. W dodatku można przygotować z nich zdrowe frytki. Dobrze umyte, cienko obrane i pokrojone w słupki wystarczy wyłożyć na blachę, skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i zapiec w 180 stopniach
przez ok. 20 minut. Doprawić szczyptą soli morskiej.
Imbir
O ile sam proszek jest trudno rozpuszczalny w wodzie, o tyle korzeń lub kłącze warto ugotować w wodzie. Jak radzi Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, szefowa kuchni i autorka książki "Przyprawy", nie chodzi o to, aby zetrzeć go lub wkroić do herbaty.
- Umyty korzeń należy pokroić ze skórką w mniejsze kawałki i gotować ok. 15 minut (część wody odparuje) i tak przygotowany ostry napar nieco wystudzić, posłodzić miodem i spożywać jako naturalne, rozgrzewające remedium na przeziębienie - radzi ekspertka.
Korzeń imbiru dodatkowo, dzięki zawartości gingerolu i zinferonu, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni prze zakrzepami, działa przeciwobrzękowo i dba o higienę jamy ustne. Ponadto zwiększa koncentrację.
Kurkuma
Z kolei kurkumę warto traktować nie jako panaceum, ale profilaktykę. Regularnie spożywane napary i herbatki przygotowane na bazie kłącza lub - jak uda nam się zdobyć - świeżego korzenia, zwiększają odporność, wzmacniają stawy i wprawiają nas w dobry nastrój. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie "złotego mleka", czyli tradycyjnego ajurwedyjskiego napój rozgrzewającego, który pomoże w walce z wirusami i ułatwia zasypianie.
Chrzan
Obowiązkowo pojawia się na świątecznym, wielkanocnym stole, ale równie chętnie sięgamy po niego robiąc przetwory. W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy synigryna, który ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. To właśnie on nadaje tej przyprawie jej charakterystyczny smaku. Substancja ta ma właściwości antybiotyczne - działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Ponadto wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii oraz pracę pęcherzyka żółciowego. Zawiera sporo witaminy C, ale także tych z grupy B. Warto wiedzieć, że najwięcej wartości odżywczych ma świeży chrzan. Dlatego powinniśmy go ucierać tuż przed podaniem.
Wasabi
Japoński chrzan ma działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe i jest świetnym środkiem przeciwgrzybicznym. W jego korzeniu skrywa się spora dawka prowitaminy A (korzystnie wpływa na oczy), a także witaminy z grupy B, witamina C (silny przeciwutleniacz, wzmacniający odporność) oraz związki siarkowe (działają bakteriobójczo).
W Polsce niestety bardzo trudno kupić prawdziwy korzeń chrzanu japońskiego, który jest znacznie ostrzejszy od chrzanu pospolitego. W jego smaku można wyczuć również charakterystyczną goryczkę. Chrzan japoński powinno się ścierać na tarce o małych oczkach, a następnie ze startej ilości należy uformować kulkę i pokropić ją wodą, aby w ciągu kilku minut wydobyć najlepszy aromat.
Wasabi to świetny dodatek do ciężkostrawnych potraw, ponieważ wspomaga wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.