Regionalne specjały z ziemniaków
A na jakie regionalne specjały z ziemniaków warto zwrócić uwagę?
Nasza kuchnia regionalna ziemniakiem stoi. I to nie tylko w Wielkopolsce. Jednym z moich faworytów jest marchew krychano, potrawa z Kujaw, która dla większości może być dodatkiem do mięs, dla mnie i mojego syna jest całym obiadem. Nazwa wskazuje na marchewkę i słusznie, ale jest to puree z marchwi i ziemniaków. Proporcje dowolne, choć u mnie zazwyczaj pół na pół. Obowiązkowo masło i na koniec zbrodnia przeciw figurze, sporo prażonego na złoto boczku. Małopolska to oładki (rodzaj placków ziemniaczanych na słodko) czy baby ziemniaczane. Podhale serwuje swoją żebroczkę (też baba ziemniaczana ale z kaszą) czy faszerowane grule czyli ziemniaki. Cudowne, wielkie cepeliny czy kartacze z Podlasia, klapacze z Kujaw, haluszki czy kiszka ziemniaczana z Podlasia. To tylko kilka przykładów, ale jak się wczytamy bardziej w stare książki traktujące o kuchni polskich regionów okaże się, że my Polacy mamy wiele do powiedzenia na temat ziemniaków. Każdy z rejonów Polski ma swój, niepowtarzalny pomysł na placki, kluski, baby oraz na nazwy tych potraw