Zupa marchwiowa
Składniki:
- 1 kg marchwi,
- ¼ kostki masła,
- pomarańcza,
- niewielki korzeń imbiru,
- 1½ l bulionu drobiowego,
- ¾ szklanki śmietany 30 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki obierz i pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju rzepakowego. Dodaj starty imbir, a następnie pokrojone marchewki i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodaj podsmażone marchewki i gotuj wszystko przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go do zupy. Zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera. Teraz do zupy powoli dodawaj śmietanę, cały czas mieszając zawartość garnka, a następnie ponownie podgrzej zupę przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz doprawić ją ząbkiem czosnku.