Sos do makaronu
Dla Włocha spaghetti bolognese nie istnieje, a Polacy masowo się nim zajadają. Jaki więc sos dobrać do tych nitek?
- Sos bolognese podaje się z makaronem tagliatelle, czyli wąskimi wstążkami. Spaghetti natomiast wspaniale prezentuje się w daniu all’Amatriciana. To makaron z podsmażonym wędzonym boczkiem (a jeszcze lepiej z guanciale, czyli podgardlem, jeśli uda nam się je zdobyć), sosem pomidorowym doprawionym odrobiną białego wina, dużą ilością peperoncino i startym serem Pecorino.
Również do innych rodzajów makaronu warto wybrać konkretny sos. Krótki przewodnik w tym temacie podpowiada dla nas Marco Ghia.
- Do penne polecam bardzo klasyczny sos Arrabbiata z pomidorem, cebulą, czosnkiem i peperoncino. Z kolei do farfalle pasuje klasyczne pesto z bazylii, parmezanu, oliwy, czosnku i orzeszków piniowych. Fusilli będą bardzo smaczne z kiełbasą, groszkiem i dużą ilością czarnego pieprzu. Tagliatelle polecam natomiast z mięsnym ragu' i sosem pomidorowym lub ze śmietaną, groszkiem i grzybami. Jak zawsze na końcu posypujemy danie świeżo startym parmezanem.
Sprawdź również:
Jak gotować ryż, aby obniżyć jego kaloryczność?