Makaron, który stawia opór
Marco Ghia tłumaczy też, jak ugotować idealny makaron al dente, co to znaczy i dlaczego to takie ważne dla Włochów.
- Aby ugotować makaron idealnie "al dente" (czyli po polsku "na ząb"), gotujemy go minutę krócej niż zaleca producent. Jeśli na opakowaniu czas gotowania to 7 minut, my gotujemy go przez 6 minut i kończymy, wrzucając na patelnię z sosem. Woda z gotowania makaronu zawiera skrobię, która ładnie zagęści nam sos i nada mu kremową konsystencję. Gdy odcedzamy makaron, zawsze zostawiamy trochę wody na dnie po to, by makaron się nie przykleił do garnka. Makaron al dente to gwarancja sukcesu w kuchni. Jest nie tylko smaczniejszy, ale i łatwiejszy do strawienia.
Jednak jeśli zdarzy nam się przesolić lub rozgotować makaron, można podać go w nietypowy sposób.
- Teoretycznie trudno uratować taki produkt, ale w praktyce możemy podsmażyć go na patelni z 4-6 ubitymi jajkami, przygotowując frittatę, czyli omlet. Oczywiście nie dodajemy już soli. Kreatywnie i pysznie - podpowiada kucharz.
Sprawdź również:
Jak gotować ryż, aby obniżyć jego kaloryczność?