Przepis na carbonarę
- Potrzebujemy 500 gramów makaronu z mąki durum (spaghetti lub penne), guanciale 150 g (ponieważ trudno je w Polsce znaleźć można je zastąpić wędzonym boczkiem - pancetta affumicata), oliwa z oliwek extra vergine, 4 żółtka, 100 g pecorino (jeśli nie macie pecorino, możecie użyć parmezanu), świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania: Kroimy guanciale (lub pancettę) w paseczki i podsmażamy na oliwie. Kiedy się zarumieni i zrobi się chrupiące, zdejmujemy je z ognia. W między czasie gotujemy makaron. Makaron ugotowany al dente odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z guanciale, kilkakrotnie go podrzucając (w ten sposób wchłonie aromat guanciale). Przekładamy z powrotem do jeszcze ciepłego garnka makaron z guanciale i dodajemy do niego żółtka i utarty ser pecorino, po czym natychmiast energicznie mieszamy (to właśnie szybko wymieszane żółtka nadają carbonarze tak pożądaną kremową konsystencję). Dodajemy czarnego pieprzu zgodnie z upodobaniem i gotowe! Najlepsze z kieliszkiem mocnego czerwonego wina.
Rozmawiała Magda Pomorska/WP Kuchnia
Sprawdź również:
Jak gotować ryż, aby obniżyć jego kaloryczność?