Makaronowe ABC. Marco Ghia, jak ugotować perfekcyjny makaron
Włoski przysmak podbił świat
25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.
Makaron to czołowy produkt włoskiej kuchni, ale dużą popularnością cieszy się w innych krajach Europy - w tym w Polsce. Przysmak ten doczekał się swojego święta, które obchodzimy 25 października. Oto, w czym tkwi sekret tego produktu zapytaliśmy Marco Ghia, rodowitego Włocha i szefa kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool.
- Sekret tkwi w jego prostocie. Jego fenomen polega na tym, że pomimo swojego specyficznego smaku harmonijnie łączy się z praktycznie każdym składnikiem, który przyjdzie nam do głowy. Liczba kombinacji smakowych jest nieskończona. Makaron jest łatwy i szybki w przygotowaniu - to tylko 7-12 minut. I co ważne, cenowo dostępny jest dla każdego - to produkt, który łączy wszystkich - mówi kucharz.
Ekspert podpowiedział nam, jakich błędów unikać podczas gotowania makaronu (Polacy nagminnie popełniają te typowe), jak dobrać sos do makaronu i czy można uratować przesolony produkt.
Sprawdź również:
Jak gotować ryż, aby obniżyć jego kaloryczność?