Chińskie pierożki dim sum
Nie ma co ukrywać, że mąkę ryżową wykorzystuje się głównie w kuchniach azjatyckich. Jednym ze sztandarowych dań kuchni chińskiej są pierożki dim sum. Wymagają one trochę wprawy, ale warto spróbować zrobić je samodzielnie w domu. Potrzebujemy na ciasto: szklankę białej mąki ryżowej, pół szklanki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki, dwie łyżki oleju, szczyptę soli i wodę. Na nadzienie: dwie szklanki krewetek, pół pęczka cebuli dymki, kawałek świeżego imbiru, sos sojowy, pieprz. Najpierw przygotowujemy nadzienie. Połowę krewetek bardzo drobno siekamy, drugą połowę kroimy na większe kawałki. Dodajemy posiekaną drobno dymkę, starty imbir, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Gdy farsz jest gotowy, zabieramy się za ciasto. W garnku gotujemy szklankę wody. Wrzucamy do wrzątku oba gatunki mąki, wlewamy olej, lekko solimy i mieszamy aż do uzyskania twardego, zwartego ciasta. Odstawiamy je, przykryte wilgotną ściereczką na pół godziny, a następnie wyjmujemy, odrywamy małe kawałeczki i formujemy kulkę. Każdą kulkę wałkujemy cienko i nakładamy nadzienie (po łyżeczce). Sklejamy pierożki, gotujemy je na parze i podajemy z sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym.