Indyjska dosa
Dosa to bardzo cieniutki i chrupiący indyjski naleśnik. Jest mocno przyprawiony i można go podawać zarówno z daniami mięsnymi jak i wegetariańskim curry. Składniki: szklanka mąki ryżowej, pół szklanki mąki z tapioki, szczypta soli, łyżka oleju roślinnego, po pół łyżeczki: ostrej papryki, kminu rzymskiego, kurkumy, mielonej kolendry, dwie łyżki drobno posiekanej cebuli, woda. Do naczynia wrzucamy oba gatunki mąki, wszystkie przyprawy, cebulę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wody. Musi być jej tyle, by wyszło nam naprawdę „cieniutkie” ciasto o konsystencji trochę bardziej gęstej niż sama woda. Patelnię smarujemy olejem i wylewamy po łyżce wazowej ciasta. Mogą robić się dziurki, ale właśnie o to chodzi. Smażymy tylko z jednej strony, około 10-15 minut. I gotowe.