Zdrowie w mące
Substancje obecne w mące owsianej wzmacniają zdrowie. Podnoszą odporność organizmu, dodają energii, łagodzą stres, pomagają odzyskać równowagę emocjonalną, regulują rytm wypróżnień, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na układ krążenia, przeciwdziałają cukrzycy i chronią przed kamicą nerkową. Owies działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Ma właściwości przyśpieszające gojenie się ran. Aktywizuje działanie hormonów. Leczy reumatyzm. Pomaga na nerki. Po mąkę owsianą powinny sięgać osoby mające problemy skórne - trądzik, łojotok, egzemę.
Stosowanie mąki owsianej pozwoli nam wzbogacić smak i wartość odżywczą pokarmów. Spożywanie żywności, do przygotowania której wykorzystano mąkę owsianą, pomoże obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), zadziała na nas uspokajająco, zapobiegnie rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej, zwiększy sprawność fizyczną, pomoże pozbyć się nadwagi, usprawni koncentrację i zapewni dobrą pamięć.