WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Mąka owsiana - dlaczego warto stosować ją w kuchni?

Przyzwyczailiśmy się do mąki pszennej, choć coraz częściej sięgamy po mąkę żytnią czy orkiszową. Nie powinniśmy zapominać również o owsianej. Zastosowanie jej w kuchni sprawi, że potrawy przygotowane na jej bazie zyskają ciekawy smak i będą dużo zdrowsze. Owies to zboże bardzo wartościowe, cechujące się korzystną kombinacją składników odżywczych. Warto zamienić mąkę pszenną na owsianą.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Zdrowsza alternatywa

Obraz
© 123RF.COM

Przyzwyczailiśmy się do mąki pszennej, choć coraz częściej sięgamy po mąkę żytnią czy orkiszową. Nie powinniśmy zapominać również o owsianej. Zastosowanie jej w kuchni sprawi, że potrawy przygotowane na jej bazie zyskają ciekawy smak i będą dużo zdrowsze. Owies to zboże bardzo wartościowe, cechujące się korzystną kombinacją składników odżywczych. Warto zamienić mąkę pszenną na owsianą.

Owies to jedna z młodszych roślin uprawnych - pojawił się parę tysięcy lat po pszenicy i jęczmieniu. Szybko zdano sobie sprawę z jego walorów odżywczych. Ludzkość spożywała owies przez stulecia, jednak w XIX wieku zastąpiły go ziemniaki. Dzisiaj owies dostępny jest pod kilkoma postaciami - w formie płatków, otrąb, kaszy i mąki, choć wielu osobom to zdrowe zboże kojarzy się tylko z owsianką, która nie każdemu smakuje. Na szczególną uwagę zasługuje natomiast mąka owsiana - dzięki niej wprowadzimy zdrowie i nowe smaki do naszej kuchni.

/ 5Zboże pełne zdrowych substancji

Obraz
© 123RF.COM

Owies przede wszystkim zawiera więcej tłuszczu od innych gatunków zbóż. Bardzo cenny jest w nim kwas linolowy (LA) z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy, co oznacza, że jest on naszemu organizmowi niezbędny i trzeba dostarczać go razem z pożywieniem. Kolejny cenny tłuszcz w owsie to kwas oleinowy (z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9) oraz kwas palmitynowy (należy do nasyconych kwasów tłuszczowych).

Pozbawione łuski ziarno owsa wartością odżywczą przewyższa wszystkie gatunki zbóż. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość błonnika oraz białka, w tym ponad 40 proc. aminokwasów egzogennych. W mące owsianej znajdują się węglowodany, flawonoidy, peptydy, saponiny, sterole oraz witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wśród witamin z grupy B znajduje się ponadto cenny dla przyszłych matek kwas foliowy (witamina B9). Mąka orkiszowa zawiera również ważne dla zdrowia pierwiastki, m.in. magnez, potas, selen, sód, wapń, miedź, cynk. Wartościowa w mące owsianej jest krzemionka. Na uwagę zasługują także witamina E, silny przeciwutleniacz, tzw. eliksir młodości, a także witamina K.

/ 5Zdrowie w mące

Obraz
© 123RF.COM

Substancje obecne w mące owsianej wzmacniają zdrowie. Podnoszą odporność organizmu, dodają energii, łagodzą stres, pomagają odzyskać równowagę emocjonalną, regulują rytm wypróżnień, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na układ krążenia, przeciwdziałają cukrzycy i chronią przed kamicą nerkową. Owies działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Ma właściwości przyśpieszające gojenie się ran. Aktywizuje działanie hormonów. Leczy reumatyzm. Pomaga na nerki. Po mąkę owsianą powinny sięgać osoby mające problemy skórne - trądzik, łojotok, egzemę.

Stosowanie mąki owsianej pozwoli nam wzbogacić smak i wartość odżywczą pokarmów. Spożywanie żywności, do przygotowania której wykorzystano mąkę owsianą, pomoże obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), zadziała na nas uspokajająco, zapobiegnie rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej, zwiększy sprawność fizyczną, pomoże pozbyć się nadwagi, usprawni koncentrację i zapewni dobrą pamięć.

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Mąka owsiana to produkt cenny i wartościowy, ponieważ można go stosować na wiele sposobów. Możemy zastąpić nią znacznie mniej zdrową mąkę pszenną. Owsiana nadaje się przede wszystkim do wypieku pieczywa - najlepiej połączyć ją z mąką żytnią, aby poprawić smak i teksturę. Chleb z mąki owsianej będzie smaczny i bogaty w składniki odżywcze. Z mąki owsianej przygotujemy zdrowe ciasto naleśnikowe, placki, bliny, biszkopt, spód do pizzy, słodkie ciasta, domowy makaron, pierogi, kopytka, omlety. Mąką owsianą możemy zagęszczać zupy i sosy oraz stosować ją do panierek.

/ 5Uwaga na gluten

Obraz
© 123RF.COM

Uwaga: mąka owsiana może być zanieczyszczona glutenem, dlatego w przypadku jego nietolerancji poszukajmy mąki owsianej bezglutenowej. Mąkę owsianą można zrobić na własną rękę, bardzo dokładnie miksując w malakserze płatki owsiane.

Jeśli obawiasz się, że ciasto zrobione na bazie mąki owsianej nie wyrośnie, możesz włączyć ją do przepisu w 25 lub 50 procentach (np. 25 proc. mąki owsianej na 75 proc. mąki pszennej lub żytniej). Do wypieku biszkoptu mąkę owsianą warto połączyć z mąką ziemniaczaną.

EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika