Mąka owsiana - dlaczego warto stosować ją w kuchni?
Zdrowsza alternatywa
Przyzwyczailiśmy się do mąki pszennej, choć coraz częściej sięgamy po mąkę żytnią czy orkiszową. Nie powinniśmy zapominać również o owsianej. Zastosowanie jej w kuchni sprawi, że potrawy przygotowane na jej bazie zyskają ciekawy smak i będą dużo zdrowsze. Owies to zboże bardzo wartościowe, cechujące się korzystną kombinacją składników odżywczych. Warto zamienić mąkę pszenną na owsianą.
Przyzwyczailiśmy się do mąki pszennej, choć coraz częściej sięgamy po mąkę żytnią czy orkiszową. Nie powinniśmy zapominać również o owsianej. Zastosowanie jej w kuchni sprawi, że potrawy przygotowane na jej bazie zyskają ciekawy smak i będą dużo zdrowsze. Owies to zboże bardzo wartościowe, cechujące się korzystną kombinacją składników odżywczych. Warto zamienić mąkę pszenną na owsianą.
Owies to jedna z młodszych roślin uprawnych - pojawił się parę tysięcy lat po pszenicy i jęczmieniu. Szybko zdano sobie sprawę z jego walorów odżywczych. Ludzkość spożywała owies przez stulecia, jednak w XIX wieku zastąpiły go ziemniaki. Dzisiaj owies dostępny jest pod kilkoma postaciami - w formie płatków, otrąb, kaszy i mąki, choć wielu osobom to zdrowe zboże kojarzy się tylko z owsianką, która nie każdemu smakuje. Na szczególną uwagę zasługuje natomiast mąka owsiana - dzięki niej wprowadzimy zdrowie i nowe smaki do naszej kuchni.