Zboże pełne zdrowych substancji
Owies przede wszystkim zawiera więcej tłuszczu od innych gatunków zbóż. Bardzo cenny jest w nim kwas linolowy (LA) z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy, co oznacza, że jest on naszemu organizmowi niezbędny i trzeba dostarczać go razem z pożywieniem. Kolejny cenny tłuszcz w owsie to kwas oleinowy (z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9) oraz kwas palmitynowy (należy do nasyconych kwasów tłuszczowych).
Pozbawione łuski ziarno owsa wartością odżywczą przewyższa wszystkie gatunki zbóż. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość błonnika oraz białka, w tym ponad 40 proc. aminokwasów egzogennych. W mące owsianej znajdują się węglowodany, flawonoidy, peptydy, saponiny, sterole oraz witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wśród witamin z grupy B znajduje się ponadto cenny dla przyszłych matek kwas foliowy (witamina B9). Mąka orkiszowa zawiera również ważne dla zdrowia pierwiastki, m.in. magnez, potas, selen, sód, wapń, miedź, cynk. Wartościowa w mące owsianej jest krzemionka. Na uwagę zasługują także witamina E, silny przeciwutleniacz, tzw. eliksir młodości, a także witamina K.