Kuchnia gruzińska
Kuchnia gruzińska z pewnością nie należy do najbardziej znanych kuchni świata, jednak zaliczana jest ona do jednych z najbardziej naturalnych. Gruzja charakteryzuje się dość zróżnicowaną fauną i florą, co ma swe odzwierciedlenie w gruzińskiej kuchni. W górach pośród pastwisk hodowane są zwierzęta, z których powstają wspaniałe wyroby mięsne. W lasach wiele dzikiej zwierzyny a w jeziorach ryby, z których powstają tradycyjne gruzińskie potrawy. Na zboczach gór oraz w terenach nizinnych króluje różnorodna roślinność, obfitująca w owoce cytrusowe oraz warzywa, takie jak papryki, pomidory oraz bakłażany. Kuchnia gruzińska to także nadzwyczaj aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek, cząber, szafran, rozmaryn, estragon oraz koper.
Dla Gruzinów niezwykle istotnym, bo najbardziej sytym posiłkiem dnia jest kolacja. Do kolacji najczęściej podawane bywa znane na całym świecie gruzińskie wino. Niezwykle istotną rolę w kuchni gruzińskiej pełnia również przystawki, najczęściej w formie sałatek, serwowane przed daniem głównym. Wśród przekąsek najbardziej charakterystycznych dla kuchni gruzińskiej należy chapaczuri, czyli drożdżowy placek w kształcie łódki, który wypełnia się serem, na którego wierzchu kładzione jest delikatnie ścięte jajko. Gruzja to także wspaniałe sery, zarówno krótko, jak i długo-dojrzewające, wyrabiane z krowiego lub owczego mleka. Propozycje dla siebie znajdą dla siebie również wegetarianie: w kuchni gruzińskiej sporo bowiem warzyw strączkowych, głównie z czerwonej fasoli. Kuchnia gruzińska to także pyszne pierogi o nazwie chinkali, szaszłyki oraz różnorodne dania mięsne podawane z pastami warzywnymi. Uzupełnieniem wielu potraw są także aromatyczne gruzińskie sosy z dodatkiem orzechów, robione na bazie warzyw, owoców i ostrych przypraw, takich jak sos tkemali. Gruzini uwielbiają również desery, stawiają oni na naturalne składniki, toteż najpopularniejsze słodycze stanowią dla nich orzechy suszone z dodatkiem gęstego, słodkiego sosu. Sprawdź różnorodne i wspaniałe propozycje kuchni gruzińskiej.