Cukinia marynowana
Jeśli uprawiamy cukinię w ogródku, teraz właśnie zaczynają się pojawiać młode owoce. Rzadko możemy je znaleźć na straganach, więc zerwijmy część i zamarynujmy je w całości. Składniki na dwa słoiki: kilkanaście małych cukinii, pół szklanki oleju, pół szklanki octu spirytusowego, kilka ząbków czosnku, papryczka chili, kilka gałązek świeżego tymianku, pół szklanki cukru, łyżeczka soli. Cukinie myjemy dokładnie, chili i czosnek kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, ocet, cukier i sól, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Do wyparzonych słoików wkładamy dość ściśle cukinie, pokrojony czosnek i chili, kilka gałązek tymianku i zalewamy ciepłą marynatą. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.