Zapiekanka ziemniaczana z serem, cebulą i ziołami
Składnik:
- ugotowane ziemniaki,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka śmietany 18 proc.,
- 250 g sera żółtego,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka majeranku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- ulubione świeże zioła do podania.
Przygotowanie: Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki pokrój w grube talarki. Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na dwie części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, dodaj połowę podsmażonej cebulki. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i połową tartego sera. Taką mieszanką polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków i podsmażonej cebuli, skrop je olejem rzepakowym, posyp resztką sera i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem świeżych ziół, np. rozmarynu.