Kulinarny recykling. Przygotuj coś prostego i pysznego z gotowanych ziemniaków

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie!

Obraz
© iStock.com

Ile razy zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków, które zostały po obiedzie i nie wiedziałeś, co z nimi zrobić? Szkoda, żeby wylądowały w koszu, bo można przygotować z nich coś pysznego. Podsmażenie ich na oleju z aromatycznymi ziołami to najprostszy sposób, a my mamy dla was jeszcze 5. Każdy inny, ale równie smaczny.

Składniki:

  • ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj razem z masą ziemniaczaną. Z masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sałatką z sezonowych warzyw lub sosem czosnkowym.

/ 5Zapiekanka ziemniaczana z serem, cebulą i ziołami

Obraz
© iStock.com
  • ugotowane ziemniaki,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • 250 g sera żółtego,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • ulubione świeże zioła do podania.

Przygotowanie: Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki pokrój w grube talarki. Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na dwie części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, dodaj połowę podsmażonej cebulki. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i połową tartego sera. Taką mieszanką polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków i podsmażonej cebuli, skrop je olejem rzepakowym, posyp resztką sera i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem świeżych ziół, np. rozmarynu.

/ 5Pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem

Obraz
© iStock.com

Zazwyczaj pyzy przygotowuje się z mieszanki ugotowanych i surowych ziemniaków, ale my mamy dla was przepis, w którym nie ma mowy o tarce.

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • sól do smaku,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • ¼ szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, mięso mielone oraz przyprawy. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Ziemniaki połącz z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, olejem i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy mięso ostygnie, dodaj do niego jajko oraz bułkę tartą i wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki, rozpłaszcz je, nałóż na środek każdej ok. łyżkę farszu, zalep i uformuj kulki. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku, do chwili, aż wypłyną na powierzchnię.

/ 5Kulki ziemniaczane

Obraz
© iStock.com
  • ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajko,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Teraz wymieszaj je z jajkami, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż ręce w chłodnej wodzie i z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej i wrzucaj do niego kulki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor. Kiedy są już gotowe, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp ulubionymi ziołami.

/ 5Podsmażane kopytka

Obraz
© 123RF.COM
  • ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • do farszu możesz dodać 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli chcesz, teraz możesz dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj wałek, połóż go na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, lekko spłaszcz go nożem i zacznij kroić kopytka. W garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj łyżkę oleju. Do wrzątku wrzucaj partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Kiedy ostygną podsmaż je na oleju rzepakowym.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny