Kulinarny recykling. Przygotuj coś prostego i pysznego z gotowanych ziemniaków

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie!

Obraz
© iStock.com

Ile razy zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków, które zostały po obiedzie i nie wiedziałeś, co z nimi zrobić? Szkoda, żeby wylądowały w koszu, bo można przygotować z nich coś pysznego. Podsmażenie ich na oleju z aromatycznymi ziołami to najprostszy sposób, a my mamy dla was jeszcze 5. Każdy inny, ale równie smaczny.

Składniki:

  • ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj razem z masą ziemniaczaną. Z masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sałatką z sezonowych warzyw lub sosem czosnkowym.

/ 5Zapiekanka ziemniaczana z serem, cebulą i ziołami

Obraz
© iStock.com
  • ugotowane ziemniaki,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • 250 g sera żółtego,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • ulubione świeże zioła do podania.

Przygotowanie: Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki pokrój w grube talarki. Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na dwie części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, dodaj połowę podsmażonej cebulki. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i połową tartego sera. Taką mieszanką polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków i podsmażonej cebuli, skrop je olejem rzepakowym, posyp resztką sera i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem świeżych ziół, np. rozmarynu.

/ 5Pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem

Obraz
© iStock.com

Zazwyczaj pyzy przygotowuje się z mieszanki ugotowanych i surowych ziemniaków, ale my mamy dla was przepis, w którym nie ma mowy o tarce.

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • sól do smaku,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • ¼ szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, mięso mielone oraz przyprawy. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Ziemniaki połącz z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, olejem i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy mięso ostygnie, dodaj do niego jajko oraz bułkę tartą i wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki, rozpłaszcz je, nałóż na środek każdej ok. łyżkę farszu, zalep i uformuj kulki. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku, do chwili, aż wypłyną na powierzchnię.

/ 5Kulki ziemniaczane

Obraz
© iStock.com
  • ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajko,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Teraz wymieszaj je z jajkami, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż ręce w chłodnej wodzie i z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej i wrzucaj do niego kulki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor. Kiedy są już gotowe, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp ulubionymi ziołami.

/ 5Podsmażane kopytka

Obraz
© 123RF.COM
  • ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • do farszu możesz dodać 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli chcesz, teraz możesz dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj wałek, połóż go na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, lekko spłaszcz go nożem i zacznij kroić kopytka. W garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj łyżkę oleju. Do wrzątku wrzucaj partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Kiedy ostygną podsmaż je na oleju rzepakowym.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach