Kulinarny recykling. Przygotuj coś prostego i pysznego z gotowanych ziemniaków
Będzie smacznie!
Ile razy zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków, które zostały po obiedzie i nie wiedziałeś, co z nimi zrobić? Szkoda, żeby wylądowały w koszu, bo można przygotować z nich coś pysznego. Podsmażenie ich na oleju z aromatycznymi ziołami to najprostszy sposób, a my mamy dla was jeszcze 5. Każdy inny, ale równie smaczny.
Składniki:
- ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- cebula,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj razem z masą ziemniaczaną. Z masy uformuj kulki, każdą rozgnieć na placek i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z sałatką z sezonowych warzyw lub sosem czosnkowym.
Zapiekanka ziemniaczana z serem, cebulą i ziołami
- ugotowane ziemniaki,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka śmietany 18 proc.,
- 250 g sera żółtego,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka majeranku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- ulubione świeże zioła do podania.
Przygotowanie: Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki pokrój w grube talarki. Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, podziel ziemniaki na dwie części. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, dodaj połowę podsmażonej cebulki. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i połową tartego sera. Taką mieszanką polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż resztę ziemniaków i podsmażonej cebuli, skrop je olejem rzepakowym, posyp resztką sera i wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Serwuj na gorąco, np. z dodatkiem świeżych ziół, np. rozmarynu.
Pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem
Zazwyczaj pyzy przygotowuje się z mieszanki ugotowanych i surowych ziemniaków, ale my mamy dla was przepis, w którym nie ma mowy o tarce.
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- łyżka oleju,
- sól do smaku,
- 300 g mięsa mielonego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- ¼ szklanki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, mięso mielone oraz przyprawy. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Ziemniaki połącz z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, olejem i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy mięso ostygnie, dodaj do niego jajko oraz bułkę tartą i wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki, rozpłaszcz je, nałóż na środek każdej ok. łyżkę farszu, zalep i uformuj kulki. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku, do chwili, aż wypłyną na powierzchnię.
Kulki ziemniaczane
- ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- jajko,
- olej rzepakowy do smażenia,
- ulubione zioła.
Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Teraz wymieszaj je z jajkami, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż ręce w chłodnej wodzie i z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej i wrzucaj do niego kulki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor. Kiedy są już gotowe, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp ulubionymi ziołami.
Podsmażane kopytka
- ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- do farszu możesz dodać 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Jeśli chcesz, teraz możesz dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dodaj jajko. Wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj wałek, połóż go na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, lekko spłaszcz go nożem i zacznij kroić kopytka. W garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj łyżkę oleju. Do wrzątku wrzucaj partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Kiedy ostygną podsmaż je na oleju rzepakowym.