Pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem
Zazwyczaj pyzy przygotowuje się z mieszanki ugotowanych i surowych ziemniaków, ale my mamy dla was przepis, w którym nie ma mowy o tarce.
Składniki:
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- łyżka oleju,
- sól do smaku,
na farsz:
- 300 g mięsa mielonego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- ¼ szklanki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, mięso mielone oraz przyprawy. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Ziemniaki połącz z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, olejem i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy mięso ostygnie, dodaj do niego jajko oraz bułkę tartą i wszystko wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki, rozpłaszcz je, nałóż na środek każdej ok. łyżkę farszu, zalep i uformuj kulki. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku, do chwili, aż wypłyną na powierzchnię.