Gołąbki z młodej kapusty
Maj i czerwiec to najlepsza pora, by w pełni skorzystać z uroków młodej kapusty. Przygotowane z niej gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami są delikatne i nadają się na lekki obiad. Potrzebujemy: główkę młodej kapusty, 200 gramów kaszy gryczanej, cebulę, ząbek czosnku, pęczek koperku, jedno jajko, sól, sporo białego pieprzu, bulion warzywny. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ale tak, by się nie rozpadła. Kapustę wkładamy na kilka minut do osolonego wrzątku, wyjmujemy i osączamy. Do kaszy dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, koperek i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Z kapusty oddzielamy liście, napełniamy farszem i zawijamy ściśle gołąbki. Układamy je w dużym rondlu, zalewamy bulionem i dusimy pół godziny. Pozostały sos możemy zaprawić śmietaną i polać nim gołąbki.