Kuchnia pełna miłości. 5 pomysłów na uroczysty obiad z okazji Dnia Mamy
Będzie pysznie
Życzenia, prezenty, kwiaty to klasyka świętowania Dnia Mamy, podobnie jak wspólne wyjścia do restauracji. A może w tym roku okazać mamie miłość i wdzięczność za lata troski i opieki, przygotowując dla niej prawdziwą ucztę? Pomysłów na fantastyczny obiad dla mamy jest mnóstwo. My przygotowaliśmy dla was pięć smacznych, eleganckich i bardzo wiosennych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gołąbki z młodej kapusty
Maj i czerwiec to najlepsza pora, by w pełni skorzystać z uroków młodej kapusty. Przygotowane z niej gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami są delikatne i nadają się na lekki obiad. Potrzebujemy: główkę młodej kapusty, 200 gramów kaszy gryczanej, cebulę, ząbek czosnku, pęczek koperku, jedno jajko, sól, sporo białego pieprzu, bulion warzywny. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ale tak, by się nie rozpadła. Kapustę wkładamy na kilka minut do osolonego wrzątku, wyjmujemy i osączamy. Do kaszy dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, koperek i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Z kapusty oddzielamy liście, napełniamy farszem i zawijamy ściśle gołąbki. Układamy je w dużym rondlu, zalewamy bulionem i dusimy pół godziny. Pozostały sos możemy zaprawić śmietaną i polać nim gołąbki.
Tagliatelle z zielonym pesto
Szeroki makaron tagliatelle idealnie łączy się ze smacznym pesto. Składniki: pół kilograma makaronu, pęczek bazylii, garść orzechów laskowych, kilka ząbków czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. Najpierw przygotowujemy pesto: do miksera wrzucamy posiekaną bazylię, orzechy i czosnek. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy powoli oliwę. Gdy uzyskamy aksamitną emulsję, odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odlewamy i dodajemy do niego pesto. Mieszamy i podajemy od razu.
Kurczak z pomarańczami
Tradycyjny pieczony kurczak może stać się o wiele ciekawszym daniem, gdy dodamy do niego oryginalne składniki. Na nasze danie potrzebujemy: całego kurczaka, kilka obranych pomarańczy bez pestek, sporo świeżego tymianku, sól, pieprz, ziarna kolendry, świeżą kolendrę i kilka ostrych chili. Kurczaka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i zmielonymi ziarnami kolendry. Pomarańcze kroimy w kostkę, łączymy w misce z posiekaną kolendrą, chili i tymiankiem. Masą nadziewamy kurczaka, zaszywamy go, smarujemy masłem i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny. Podajemy z ryżem.
Dorsz z zielonym pieprzem
Smażony dorsz z ciekawym sosem z ziaren pieprzu to delikatne i bardzo wytworne danie. Składniki: kilka filetów z dorsza, kilka łyżek mąki, sól, kilka łyżek marynowanych ziaren zielonego pieprzu, słodka śmietana, sok z cytryny, masło. Rybę solimy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę. Zdejmujemy ją z patelni, wrzucamy na nią pieprz, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, podgrzewamy kilkanaście minut. Do sosu wkładamy rybę i po pięciu minutach danie jest gotowe.
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Na wytrawny deser lub lekki obiad idealne będą pieczone gruszki. Potrzebne nam będzie: kilka soczystych gruszek, trochę sera pleśniowego, np. gorgonzoli, pieprz, oliwa z oliwek, gęsta słodka śmietana. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Lekko je solimy i w miejsce gniazda nasiennego nakładamy ser. Owoce układamy w brytfance wysmarowanej oliwą, oblewamy je śmietaną i zapiekamy pół godziny w temp. 160 stopni C. Smacznie i z miłością. Specjalnie dla wszystkich mam!