Kuchnia pełna miłości. 5 pomysłów na uroczysty obiad z okazji Dnia Mamy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Będzie pysznie

Obraz
© 123RF

Życzenia, prezenty, kwiaty to klasyka świętowania Dnia Mamy, podobnie jak wspólne wyjścia do restauracji. A może w tym roku okazać mamie miłość i wdzięczność za lata troski i opieki, przygotowując dla niej prawdziwą ucztę? Pomysłów na fantastyczny obiad dla mamy jest mnóstwo. My przygotowaliśmy dla was pięć smacznych, eleganckich i bardzo wiosennych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gołąbki z młodej kapusty

Obraz
© iStock.com

Maj i czerwiec to najlepsza pora, by w pełni skorzystać z uroków młodej kapusty. Przygotowane z niej gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami są delikatne i nadają się na lekki obiad. Potrzebujemy: główkę młodej kapusty, 200 gramów kaszy gryczanej, cebulę, ząbek czosnku, pęczek koperku, jedno jajko, sól, sporo białego pieprzu, bulion warzywny. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ale tak, by się nie rozpadła. Kapustę wkładamy na kilka minut do osolonego wrzątku, wyjmujemy i osączamy. Do kaszy dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, koperek i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Z kapusty oddzielamy liście, napełniamy farszem i zawijamy ściśle gołąbki. Układamy je w dużym rondlu, zalewamy bulionem i dusimy pół godziny. Pozostały sos możemy zaprawić śmietaną i polać nim gołąbki.

/ 6Tagliatelle z zielonym pesto

Obraz
© 123RF

Szeroki makaron tagliatelle idealnie łączy się ze smacznym pesto. Składniki: pół kilograma makaronu, pęczek bazylii, garść orzechów laskowych, kilka ząbków czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. Najpierw przygotowujemy pesto: do miksera wrzucamy posiekaną bazylię, orzechy i czosnek. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy powoli oliwę. Gdy uzyskamy aksamitną emulsję, odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odlewamy i dodajemy do niego pesto. Mieszamy i podajemy od razu.

/ 6Kurczak z pomarańczami

Obraz
© 123RF

Tradycyjny pieczony kurczak może stać się o wiele ciekawszym daniem, gdy dodamy do niego oryginalne składniki. Na nasze danie potrzebujemy: całego kurczaka, kilka obranych pomarańczy bez pestek, sporo świeżego tymianku, sól, pieprz, ziarna kolendry, świeżą kolendrę i kilka ostrych chili. Kurczaka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i zmielonymi ziarnami kolendry. Pomarańcze kroimy w kostkę, łączymy w misce z posiekaną kolendrą, chili i tymiankiem. Masą nadziewamy kurczaka, zaszywamy go, smarujemy masłem i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny. Podajemy z ryżem.

/ 6Dorsz z zielonym pieprzem

Obraz
© Fotolia

Smażony dorsz z ciekawym sosem z ziaren pieprzu to delikatne i bardzo wytworne danie. Składniki: kilka filetów z dorsza, kilka łyżek mąki, sól, kilka łyżek marynowanych ziaren zielonego pieprzu, słodka śmietana, sok z cytryny, masło. Rybę solimy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę. Zdejmujemy ją z patelni, wrzucamy na nią pieprz, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, podgrzewamy kilkanaście minut. Do sosu wkładamy rybę i po pięciu minutach danie jest gotowe.

/ 6Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

Obraz
© 123RF

Na wytrawny deser lub lekki obiad idealne będą pieczone gruszki. Potrzebne nam będzie: kilka soczystych gruszek, trochę sera pleśniowego, np. gorgonzoli, pieprz, oliwa z oliwek, gęsta słodka śmietana. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Lekko je solimy i w miejsce gniazda nasiennego nakładamy ser. Owoce układamy w brytfance wysmarowanej oliwą, oblewamy je śmietaną i zapiekamy pół godziny w temp. 160 stopni C. Smacznie i z miłością. Specjalnie dla wszystkich mam!

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka