Kuchnia pełna miłości. 5 pomysłów na uroczysty obiad z okazji Dnia Mamy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Będzie pysznie

Obraz
© 123RF

Życzenia, prezenty, kwiaty to klasyka świętowania Dnia Mamy, podobnie jak wspólne wyjścia do restauracji. A może w tym roku okazać mamie miłość i wdzięczność za lata troski i opieki, przygotowując dla niej prawdziwą ucztę? Pomysłów na fantastyczny obiad dla mamy jest mnóstwo. My przygotowaliśmy dla was pięć smacznych, eleganckich i bardzo wiosennych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gołąbki z młodej kapusty

Obraz
© iStock.com

Maj i czerwiec to najlepsza pora, by w pełni skorzystać z uroków młodej kapusty. Przygotowane z niej gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami są delikatne i nadają się na lekki obiad. Potrzebujemy: główkę młodej kapusty, 200 gramów kaszy gryczanej, cebulę, ząbek czosnku, pęczek koperku, jedno jajko, sól, sporo białego pieprzu, bulion warzywny. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ale tak, by się nie rozpadła. Kapustę wkładamy na kilka minut do osolonego wrzątku, wyjmujemy i osączamy. Do kaszy dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, koperek i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Z kapusty oddzielamy liście, napełniamy farszem i zawijamy ściśle gołąbki. Układamy je w dużym rondlu, zalewamy bulionem i dusimy pół godziny. Pozostały sos możemy zaprawić śmietaną i polać nim gołąbki.

/ 6Tagliatelle z zielonym pesto

Obraz
© 123RF

Szeroki makaron tagliatelle idealnie łączy się ze smacznym pesto. Składniki: pół kilograma makaronu, pęczek bazylii, garść orzechów laskowych, kilka ząbków czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. Najpierw przygotowujemy pesto: do miksera wrzucamy posiekaną bazylię, orzechy i czosnek. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy powoli oliwę. Gdy uzyskamy aksamitną emulsję, odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odlewamy i dodajemy do niego pesto. Mieszamy i podajemy od razu.

/ 6Kurczak z pomarańczami

Obraz
© 123RF

Tradycyjny pieczony kurczak może stać się o wiele ciekawszym daniem, gdy dodamy do niego oryginalne składniki. Na nasze danie potrzebujemy: całego kurczaka, kilka obranych pomarańczy bez pestek, sporo świeżego tymianku, sól, pieprz, ziarna kolendry, świeżą kolendrę i kilka ostrych chili. Kurczaka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i zmielonymi ziarnami kolendry. Pomarańcze kroimy w kostkę, łączymy w misce z posiekaną kolendrą, chili i tymiankiem. Masą nadziewamy kurczaka, zaszywamy go, smarujemy masłem i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny. Podajemy z ryżem.

/ 6Dorsz z zielonym pieprzem

Obraz
© Fotolia

Smażony dorsz z ciekawym sosem z ziaren pieprzu to delikatne i bardzo wytworne danie. Składniki: kilka filetów z dorsza, kilka łyżek mąki, sól, kilka łyżek marynowanych ziaren zielonego pieprzu, słodka śmietana, sok z cytryny, masło. Rybę solimy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę. Zdejmujemy ją z patelni, wrzucamy na nią pieprz, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, podgrzewamy kilkanaście minut. Do sosu wkładamy rybę i po pięciu minutach danie jest gotowe.

/ 6Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

Obraz
© 123RF

Na wytrawny deser lub lekki obiad idealne będą pieczone gruszki. Potrzebne nam będzie: kilka soczystych gruszek, trochę sera pleśniowego, np. gorgonzoli, pieprz, oliwa z oliwek, gęsta słodka śmietana. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Lekko je solimy i w miejsce gniazda nasiennego nakładamy ser. Owoce układamy w brytfance wysmarowanej oliwą, oblewamy je śmietaną i zapiekamy pół godziny w temp. 160 stopni C. Smacznie i z miłością. Specjalnie dla wszystkich mam!

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej