Cienkie i delikatne naleśniki
Podobno pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Jednak wystarczy poznać kilka sztuczek, by raz na zawsze zapomnieć o tej regule. Idealny naleśnik powinien być cienki, delikatny i elastyczny. Sekret tkwi w proporcjach składników - 2 jajka ubijamy trzepaczką ze szczyptą soli, wsypujemy 2 szklanki mąki i po 1,5 szklanki mleka oraz wody. Jeśli zamiast zwykłej wody, użyjemy gazowanej, ciasto będzie lepiej napowietrzone, a naleśniki wyjdą delikatniejsze. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za rzadkie, dodajmy nieco mąki, a jeśli za gęste – wody lub mleka. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Jaki wybrać tłuszcz? Może być to olej - rzepakowy lub kokosowy, klarowane masło.