WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

Kuchnia jak u babci

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Bez mięsa nie znaczy nudno

Obraz
© Shutterstock.com

20 marca obchodzimy międzynarodowy dzień bez mięsa. Został on ustanowiony w 1985 roku w Ameryce. Chodziło o to, by choć na jeden dzień w roku zrezygnować ze spożywania dań mięsnych i wędlin, na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. W ten sposób wegetariańscy aktywiście chcieli zwrócić uwagę nie tylko na zalety bezmięsnej diety, ale także prawa zwierząt. Jadłospis oparty na produktach mącznych, warzywach i owocach jest korzystny dla naszego zdrowia. Warto więc od czasu do czasu, zrezygnować z dań mięsnych. Szukacie inspiracji na wegetariańskie dania? Jak się okazuje, wcale nie muszą to być skomplikowane, nowoczesne przepisy. W tradycyjnej polskiej kuchni znajdziemy wiele smakowitych jarskich potraw. Racuchy, naleśniki, pierogi czy kopytka – w czym tkwi ich sekret?

/ 6Puszyste racuchy

Obraz
© 123RF.COM

Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie racuchami? Do wyboru mamy racuchy drożdżowe lub na zsiadłym mleku. W czym tkwi sekret ich przygotowania? Żeby placuszki wyszły delikatne, warto przesiać mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziemy je smażyć, dodajmy łyżkę masła. Do wyrobionego ciasta możemy wrzucić pokrojone na kawałki lub starte na tarce jabłka, dynię lub rabarbar. Podajemy je z cukrem pudrem albo śmietaną.

/ 6Kopytka - przebój mlecznych barów

Obraz
© Shutterstock.com

Kto nie lubi kopytek? W tradycyjnej wersji ciasto robi się z ziemniaków, istnieje jednak wiele wariacji na temat tego dania  - kopytka jaglane, dyniowe, szpinakowe. Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy. Doskonale smakują także z podsmażoną na maśle bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Przygotowując kopytka, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Najlepsze będą ziemniaki ugotowane dzień wcześniej i przeciśnięte przez praskę. Nie polecamy blendowania, ponieważ to zmienia ich konsystencję. Natomiast podczas wyrabiania ciasta, warto oprószyć dłonie mąką, wówczas nie będzie się ono kleiło do palców. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

/ 6Cienkie i delikatne naleśniki

Obraz
© Shutterstock.com

Podobno pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Jednak wystarczy poznać kilka sztuczek, by raz na zawsze zapomnieć o tej regule. Idealny naleśnik powinien być cienki, delikatny i elastyczny. Sekret tkwi w proporcjach składników - 2 jajka ubijamy trzepaczką ze szczyptą soli, wsypujemy 2 szklanki mąki i po 1,5 szklanki mleka oraz wody. Jeśli zamiast zwykłej wody, użyjemy gazowanej, ciasto będzie lepiej napowietrzone, a naleśniki wyjdą delikatniejsze. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za rzadkie, dodajmy nieco mąki, a jeśli za gęste – wody lub mleka. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Jaki wybrać tłuszcz? Może być to olej - rzepakowy lub kokosowy, klarowane masło.

/ 6Zapiekanka, która nie przywiera

Obraz
© 123RF.COM

Zapiekanka ziemniaczana to smaczny pomysł na obiad lub kolację. Ziemniaki kroimy na plastry równej grubości – dzięki temu zapieką się w równym stopniu. Podsmażamy je chwilę, by uwolniła się skrobia, która później zwiąże składniki. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładając je ulubionymi dodatkami. Całość polewamy masą śmietanowo-jajeczną z przyprawami i posypujemy tartym żółtym serem. Aby potrawa nie przywierała do dna naczynia, warto zaopatrzyć się w brytfankę pokrytą teflonową powłoką lub wysmarować dno naczynia żaroodpornego tłuszczem.

/ 6Sekret udanych pierogów

Obraz
© 123RF.COM

Istnieje kilka sprawdzonych tricków, dzięki którym można przygotować idealne ciasto na pierogi. Jajka sprawiają, że ciasto twardnieje, bez nich jest bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkowuje. Jeśli dodasz do niego odrobiną oliwy, stanie się gładkie i miękkie. Składniki najpierw wymieszaj łyżką, a potem rękoma. Wyrobione ciasto warto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut. Dzięki temu mąka spęcznieje, a pierogi nie rozpadną się w trakcie gotowania. Jeśli brzegi nie chcą się zlepić, zwilż je delikatnie wodą.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu