Bez mięsa nie znaczy nudno
20 marca obchodzimy międzynarodowy dzień bez mięsa. Został on ustanowiony w 1985 roku w Ameryce. Chodziło o to, by choć na jeden dzień w roku zrezygnować ze spożywania dań mięsnych i wędlin, na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. W ten sposób wegetariańscy aktywiście chcieli zwrócić uwagę nie tylko na zalety bezmięsnej diety, ale także prawa zwierząt. Jadłospis oparty na produktach mącznych, warzywach i owocach jest korzystny dla naszego zdrowia. Warto więc od czasu do czasu, zrezygnować z dań mięsnych. Szukacie inspiracji na wegetariańskie dania? Jak się okazuje, wcale nie muszą to być skomplikowane, nowoczesne przepisy. W tradycyjnej polskiej kuchni znajdziemy wiele smakowitych jarskich potraw. Racuchy, naleśniki, pierogi czy kopytka – w czym tkwi ich sekret?
Puszyste racuchy
Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie racuchami? Do wyboru mamy racuchy drożdżowe lub na zsiadłym mleku. W czym tkwi sekret ich przygotowania? Żeby placuszki wyszły delikatne, warto przesiać mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziemy je smażyć, dodajmy łyżkę masła. Do wyrobionego ciasta możemy wrzucić pokrojone na kawałki lub starte na tarce jabłka, dynię lub rabarbar. Podajemy je z cukrem pudrem albo śmietaną.
Kopytka - przebój mlecznych barów
Kto nie lubi kopytek? W tradycyjnej wersji ciasto robi się z ziemniaków, istnieje jednak wiele wariacji na temat tego dania - kopytka jaglane, dyniowe, szpinakowe. Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy. Doskonale smakują także z podsmażoną na maśle bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Przygotowując kopytka, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Najlepsze będą ziemniaki ugotowane dzień wcześniej i przeciśnięte przez praskę. Nie polecamy blendowania, ponieważ to zmienia ich konsystencję. Natomiast podczas wyrabiania ciasta, warto oprószyć dłonie mąką, wówczas nie będzie się ono kleiło do palców. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Cienkie i delikatne naleśniki
Podobno pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Jednak wystarczy poznać kilka sztuczek, by raz na zawsze zapomnieć o tej regule. Idealny naleśnik powinien być cienki, delikatny i elastyczny. Sekret tkwi w proporcjach składników - 2 jajka ubijamy trzepaczką ze szczyptą soli, wsypujemy 2 szklanki mąki i po 1,5 szklanki mleka oraz wody. Jeśli zamiast zwykłej wody, użyjemy gazowanej, ciasto będzie lepiej napowietrzone, a naleśniki wyjdą delikatniejsze. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za rzadkie, dodajmy nieco mąki, a jeśli za gęste – wody lub mleka. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Jaki wybrać tłuszcz? Może być to olej - rzepakowy lub kokosowy, klarowane masło.
Zapiekanka, która nie przywiera
Zapiekanka ziemniaczana to smaczny pomysł na obiad lub kolację. Ziemniaki kroimy na plastry równej grubości – dzięki temu zapieką się w równym stopniu. Podsmażamy je chwilę, by uwolniła się skrobia, która później zwiąże składniki. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładając je ulubionymi dodatkami. Całość polewamy masą śmietanowo-jajeczną z przyprawami i posypujemy tartym żółtym serem. Aby potrawa nie przywierała do dna naczynia, warto zaopatrzyć się w brytfankę pokrytą teflonową powłoką lub wysmarować dno naczynia żaroodpornego tłuszczem.
Sekret udanych pierogów
Istnieje kilka sprawdzonych tricków, dzięki którym można przygotować idealne ciasto na pierogi. Jajka sprawiają, że ciasto twardnieje, bez nich jest bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkowuje. Jeśli dodasz do niego odrobiną oliwy, stanie się gładkie i miękkie. Składniki najpierw wymieszaj łyżką, a potem rękoma. Wyrobione ciasto warto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut. Dzięki temu mąka spęcznieje, a pierogi nie rozpadną się w trakcie gotowania. Jeśli brzegi nie chcą się zlepić, zwilż je delikatnie wodą.