Pulpety z soczewicy
Warzywa strączkowe mogą nam zastąpić mięso, dostarczając białka i witamin. Do zrobienia naszych pulpetów potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej do miękkości soczewicy, posiekany ząbek czosnku, pęczek zielonej pietruszki, puszkę pomidorów, małą cebulę, oliwę z oliwek, łyżeczkę kminu rzymskiego, pieprz, sól, ostrą paprykę w proszku i jajko. Soczewicę, czosnek, posiekaną cebulę i przyprawy wkładamy do blendera, wbijamy jajko i wszystko miksujemy na gęstą masę. Gdy będzie zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, formujemy pulpety wielkości orzechów włoskich i podsmażamy na oliwie. Osączamy z tłuszczu. Do rondla wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, wkładamy do sosu pulpety, posypujemy posiekaną natką i gotowe.