Kotlety warzywne. Bezmięsny pomysł na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste przepisy

Obraz
© 123RF

Kotlety z warzyw to nie tylko propozycja dla wegetarian. Wiele tego typu dań będzie smakować również mięsożercom, bo odpowiednie ich przygotowanie sprawi, że niewiele będą różnić się smakiem od schabowych czy mielonych z wieprzowiny czy drobiu. Oto pięć naszych propozycji na kotlety ze zdrowych warzyw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Schabowy z selera

Obraz
© Fotolia

To proste danie zaskakuje swoim smakiem, bo naprawdę niewiele różni się od tradycyjnego schabowego. W dodatku seler jest bardzo zdrowy, a smażony krótko niewiele traci ze swoich wartości odżywczych. Potrzebujemy: dwa duże korzenie selera, sok z cytryny, bułkę tartą, mąkę, jajka, oliwę z oliwek lub olej, sól i pieprz. Selera obieramy, kroimy na dość grube plastry i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na sporej ilości tłuszczu trzy minuty z każdej strony. Podajemy od razu.

/ 6Pulpety z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Warzywa strączkowe mogą nam zastąpić mięso, dostarczając białka i witamin. Do zrobienia naszych pulpetów potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej do miękkości soczewicy, posiekany ząbek czosnku, pęczek zielonej pietruszki, puszkę pomidorów, małą cebulę, oliwę z oliwek, łyżeczkę kminu rzymskiego, pieprz, sól, ostrą paprykę w proszku i jajko. Soczewicę, czosnek, posiekaną cebulę i przyprawy wkładamy do blendera, wbijamy jajko i wszystko miksujemy na gęstą masę. Gdy będzie zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, formujemy pulpety wielkości orzechów włoskich i podsmażamy na oliwie. Osączamy z tłuszczu. Do rondla wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, wkładamy do sosu pulpety, posypujemy posiekaną natką i gotowe.

/ 6Mielone z cukinii

Obraz
© 123RF

Cukinię bardzo często smażymy tylko na oliwie z czosnkiem lub w cieście naleśnikowym. Możemy jednak zrobić z niej pyszne mielone. Potrzebne nam będą: dwie średnie cukinie, dwa ząbki czosnku, pęczek kolendry, oliwa z oliwek, bułka tarta, jajko, pieprz i sól. Cukinię kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Warzywa dusimy kilka minut na oliwek, gdy się rozpadną dodajemy bułkę tartą, przyprawy i studzimy masę. Wbijamy jajko, mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce i smażymy 5 minut z każdej strony.

/ 6Kotlety z marchewki

Obraz
© 123RF

Twarde warzywa także nadają się do przyrządzania kotletów. Marchewka to tylko jeden z pomysłów. W podobny sposób możemy wykorzystać selera, pasternak, pietruszkę, a nawet buraki. Składniki: kilka dużych marchewek, pęczek koperku, kilka łyżek mąki, sok z cytryny, jajko, sól i pieprz. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach, koperek siekamy. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, jajko, sok z cytryny i przyprawy. Masę przekładamy za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju i smażymy dwie minuty z każdej strony.

/ 6Kotlety ziemniaczane

Obraz
© 123RF

I na koniec bardzo popularne kiedyś, a teraz trochę zapomniane danie, do którego możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Składniki: pół kilograma ugotowanych ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, jajko, mąka, bułka tarta, sporo pieprzu i majeranku. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich posiekane zioła, trochę mąki, jajko i przyprawy. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle aż się zrumienią.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce