Kotlety warzywne. Bezmięsny pomysł na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste przepisy

Obraz
© 123RF

Kotlety z warzyw to nie tylko propozycja dla wegetarian. Wiele tego typu dań będzie smakować również mięsożercom, bo odpowiednie ich przygotowanie sprawi, że niewiele będą różnić się smakiem od schabowych czy mielonych z wieprzowiny czy drobiu. Oto pięć naszych propozycji na kotlety ze zdrowych warzyw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Schabowy z selera

Obraz
© Fotolia

To proste danie zaskakuje swoim smakiem, bo naprawdę niewiele różni się od tradycyjnego schabowego. W dodatku seler jest bardzo zdrowy, a smażony krótko niewiele traci ze swoich wartości odżywczych. Potrzebujemy: dwa duże korzenie selera, sok z cytryny, bułkę tartą, mąkę, jajka, oliwę z oliwek lub olej, sól i pieprz. Selera obieramy, kroimy na dość grube plastry i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na sporej ilości tłuszczu trzy minuty z każdej strony. Podajemy od razu.

/ 6Pulpety z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Warzywa strączkowe mogą nam zastąpić mięso, dostarczając białka i witamin. Do zrobienia naszych pulpetów potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej do miękkości soczewicy, posiekany ząbek czosnku, pęczek zielonej pietruszki, puszkę pomidorów, małą cebulę, oliwę z oliwek, łyżeczkę kminu rzymskiego, pieprz, sól, ostrą paprykę w proszku i jajko. Soczewicę, czosnek, posiekaną cebulę i przyprawy wkładamy do blendera, wbijamy jajko i wszystko miksujemy na gęstą masę. Gdy będzie zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, formujemy pulpety wielkości orzechów włoskich i podsmażamy na oliwie. Osączamy z tłuszczu. Do rondla wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, wkładamy do sosu pulpety, posypujemy posiekaną natką i gotowe.

/ 6Mielone z cukinii

Obraz
© 123RF

Cukinię bardzo często smażymy tylko na oliwie z czosnkiem lub w cieście naleśnikowym. Możemy jednak zrobić z niej pyszne mielone. Potrzebne nam będą: dwie średnie cukinie, dwa ząbki czosnku, pęczek kolendry, oliwa z oliwek, bułka tarta, jajko, pieprz i sól. Cukinię kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Warzywa dusimy kilka minut na oliwek, gdy się rozpadną dodajemy bułkę tartą, przyprawy i studzimy masę. Wbijamy jajko, mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce i smażymy 5 minut z każdej strony.

/ 6Kotlety z marchewki

Obraz
© 123RF

Twarde warzywa także nadają się do przyrządzania kotletów. Marchewka to tylko jeden z pomysłów. W podobny sposób możemy wykorzystać selera, pasternak, pietruszkę, a nawet buraki. Składniki: kilka dużych marchewek, pęczek koperku, kilka łyżek mąki, sok z cytryny, jajko, sól i pieprz. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach, koperek siekamy. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, jajko, sok z cytryny i przyprawy. Masę przekładamy za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju i smażymy dwie minuty z każdej strony.

/ 6Kotlety ziemniaczane

Obraz
© 123RF

I na koniec bardzo popularne kiedyś, a teraz trochę zapomniane danie, do którego możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Składniki: pół kilograma ugotowanych ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, jajko, mąka, bułka tarta, sporo pieprzu i majeranku. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich posiekane zioła, trochę mąki, jajko i przyprawy. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle aż się zrumienią.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier