Proste przepisy
Kotlety z warzyw to nie tylko propozycja dla wegetarian. Wiele tego typu dań będzie smakować również mięsożercom, bo odpowiednie ich przygotowanie sprawi, że niewiele będą różnić się smakiem od schabowych czy mielonych z wieprzowiny czy drobiu. Oto pięć naszych propozycji na kotlety ze zdrowych warzyw.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Schabowy z selera
To proste danie zaskakuje swoim smakiem, bo naprawdę niewiele różni się od tradycyjnego schabowego. W dodatku seler jest bardzo zdrowy, a smażony krótko niewiele traci ze swoich wartości odżywczych. Potrzebujemy: dwa duże korzenie selera, sok z cytryny, bułkę tartą, mąkę, jajka, oliwę z oliwek lub olej, sól i pieprz. Selera obieramy, kroimy na dość grube plastry i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na sporej ilości tłuszczu trzy minuty z każdej strony. Podajemy od razu.
Pulpety z soczewicy
Warzywa strączkowe mogą nam zastąpić mięso, dostarczając białka i witamin. Do zrobienia naszych pulpetów potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej do miękkości soczewicy, posiekany ząbek czosnku, pęczek zielonej pietruszki, puszkę pomidorów, małą cebulę, oliwę z oliwek, łyżeczkę kminu rzymskiego, pieprz, sól, ostrą paprykę w proszku i jajko. Soczewicę, czosnek, posiekaną cebulę i przyprawy wkładamy do blendera, wbijamy jajko i wszystko miksujemy na gęstą masę. Gdy będzie zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, formujemy pulpety wielkości orzechów włoskich i podsmażamy na oliwie. Osączamy z tłuszczu. Do rondla wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, wkładamy do sosu pulpety, posypujemy posiekaną natką i gotowe.
Mielone z cukinii
Cukinię bardzo często smażymy tylko na oliwie z czosnkiem lub w cieście naleśnikowym. Możemy jednak zrobić z niej pyszne mielone. Potrzebne nam będą: dwie średnie cukinie, dwa ząbki czosnku, pęczek kolendry, oliwa z oliwek, bułka tarta, jajko, pieprz i sól. Cukinię kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Warzywa dusimy kilka minut na oliwek, gdy się rozpadną dodajemy bułkę tartą, przyprawy i studzimy masę. Wbijamy jajko, mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce i smażymy 5 minut z każdej strony.
Kotlety z marchewki
Twarde warzywa także nadają się do przyrządzania kotletów. Marchewka to tylko jeden z pomysłów. W podobny sposób możemy wykorzystać selera, pasternak, pietruszkę, a nawet buraki. Składniki: kilka dużych marchewek, pęczek koperku, kilka łyżek mąki, sok z cytryny, jajko, sól i pieprz. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach, koperek siekamy. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, jajko, sok z cytryny i przyprawy. Masę przekładamy za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju i smażymy dwie minuty z każdej strony.
Kotlety ziemniaczane
I na koniec bardzo popularne kiedyś, a teraz trochę zapomniane danie, do którego możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Składniki: pół kilograma ugotowanych ziemniaków, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, jajko, mąka, bułka tarta, sporo pieprzu i majeranku. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich posiekane zioła, trochę mąki, jajko i przyprawy. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle aż się zrumienią.