Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Mięsożercy również lubią zapiekanki, a mielona wołowina lub wieprzowina idealnie się nadaje do takich potraw. Do zrobienia naszej zapiekanki potrzebujemy: kilogram mielonego mięsa, dużą cebulę, pół kilograma ziemniaków, kilka pieczarek, marchewkę, dwa ząbki czosnku, natkę pietruszki, łyżeczkę ostrej papryki, masło, śmietanę kwaśną, sól, pieprz i olej do smażenia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, rozgniatamy dokładnie z masłem. Czosnek i cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce, pieczarki dzielimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, czosnek, marchewkę i pieczarki, wlewamy kilka łyżek wody, doprawiamy do smaku i dusimy pół godziny, aż masa zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układamy masę mięsno-warzywną, na to warstwę puree ziemniaczanego i zapiekamy pół godziny, aż ziemniaki ładnie się zrumienią.