Kolacja z jednego garnka. Pięć pomysłów na zapiekanki
Rodzinna porcja
Zapiekanki to ulubiona potrawa tych z nas, którzy nie przepadają za zmywaniem naczyń. Wystarczy bowiem jeden garnek lub naczynie żaroodporne, kilka składników i możemy wyczarować wspaniałe i smaczne danie bez potrzeby brudzenia wielu naczyń. Przepisów na zapiekanki jest wiele, my proponujemy pięć, bardzo prostych i smacznych.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zapiekanka ziemniaczana po włosku
Zapiekanki z ziemniaków są bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale również w krajach, z którymi kartofli raczej nie kojarzymy. Spotkamy je choćby we Włoszech. Potrzebujemy: pół kilograma ziemniaków, zielone oliwki bez pestek, pól kilograma pomidorów, jednego bakłażana, kawałek żółtego sera, gęstą śmietanę, dwa jajka, dwa ząbki czosnku, tymianek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posolone plasterki bakłażana. Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana, na to warstwę ziemniaków, warstwę pomidorów, posiekane oliwki, kolejną warstwę ziemniaków, a na koniec starty ser. Wszystko zalewamy sosem przygotowanym z jajek, śmietany, siekanego czosnku i ziół. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Mięsożercy również lubią zapiekanki, a mielona wołowina lub wieprzowina idealnie się nadaje do takich potraw. Do zrobienia naszej zapiekanki potrzebujemy: kilogram mielonego mięsa, dużą cebulę, pół kilograma ziemniaków, kilka pieczarek, marchewkę, dwa ząbki czosnku, natkę pietruszki, łyżeczkę ostrej papryki, masło, śmietanę kwaśną, sól, pieprz i olej do smażenia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, rozgniatamy dokładnie z masłem. Czosnek i cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce, pieczarki dzielimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, czosnek, marchewkę i pieczarki, wlewamy kilka łyżek wody, doprawiamy do smaku i dusimy pół godziny, aż masa zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układamy masę mięsno-warzywną, na to warstwę puree ziemniaczanego i zapiekamy pół godziny, aż ziemniaki ładnie się zrumienią.
Zapiekanka z pomidorami
Pomidory, cukinie i papryki to główne składniki naszej kolejnej zapiekanki. Potrzebne nam będą: soczyste pomidory, cukinia, papryka żółta i zielona, cebula, czosnek, suszona bazylia. Na sos z kolei musimy zaopatrzyć się w pomidory z puszki, zioła prowansalskie, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Najpierw przygotowujemy sos: w garnku podgrzewamy pomidory z puszki z czosnkiem i posiekaną cebulą, doprawiamy do smaku i odparowujemy nadmiar płynu. Warzywa kroimy w duże kawałki, Układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem i pieczemy pół godziny. Warzywa muszą być ugotowane, ale nie rozgotowane. Podajemy z ryżem.
Zapiekanka z brukselką
Sezon na brukselkę właśnie się zaczyna, więc warto wykorzystywać te smaczne i zdrowe warzywo na wiele sposobów, w tym w zapiekankach. Składniki: pół kilograma brukselki, cebula, czosnek, dwie duże kulki mozzarelli, pół wędzonego pstrąga, trochę świeżej kolendry, sok z cytryny, suszone oregano, trzy jajka, śmietana 30 proc., oliwę z oliwek, sól i pieprz. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy umytą i pokrojoną w ćwiartki brukselkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. Jajka mieszamy w misce ze śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem. Brukselkę z cebulą i czosnkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy masą jajeczną, na wierzchu układamy plasterki sera oraz kawałki pstrąga, zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Zapiekanki z makaronem to bardzo popularne danie nie tylko na szybki obiad czy kolację, ale również na przyjęcie. Najlepszy do zapiekania jest drobny makaron – farfalle lub penne, ale równie dobrze sprawdzą się muszelki. Składniki: pół kilograma makaronu, cebula, masło, dwie łyżki mąki, szklanka mleka, garść szpinaku, kawałek żółtego sera, kilka plasterków szynki, starta gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka, sól i pieprz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez minutę. Dolewamy mleko i śmietanę. Gotujemy 10 minut, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente, ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w kostkę. Makaron mieszamy z sosem, dodajemy ser, szynkę i szpinak, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pół godziny.