Kolacja z jednego garnka. Pięć pomysłów na zapiekanki

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Rodzinna porcja

Obraz
© Shutterstock.com

Zapiekanki to ulubiona potrawa tych z nas, którzy nie przepadają za zmywaniem naczyń. Wystarczy bowiem jeden garnek lub naczynie żaroodporne, kilka składników i możemy wyczarować wspaniałe i smaczne danie bez potrzeby brudzenia wielu naczyń. Przepisów na zapiekanki jest wiele, my proponujemy pięć, bardzo prostych i smacznych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zapiekanka ziemniaczana po włosku

Obraz
© iStock.com

Zapiekanki z ziemniaków są bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale również w krajach, z którymi kartofli raczej nie kojarzymy. Spotkamy je choćby we Włoszech. Potrzebujemy: pół kilograma ziemniaków, zielone oliwki bez pestek, pól kilograma pomidorów, jednego bakłażana, kawałek żółtego sera, gęstą śmietanę, dwa jajka, dwa ząbki czosnku, tymianek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posolone plasterki bakłażana. Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana, na to warstwę ziemniaków, warstwę pomidorów, posiekane oliwki, kolejną warstwę ziemniaków, a na koniec starty ser. Wszystko zalewamy sosem przygotowanym z jajek, śmietany, siekanego czosnku i ziół. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Obraz
© 123RF

Mięsożercy również lubią zapiekanki, a mielona wołowina lub wieprzowina idealnie się nadaje do takich potraw. Do zrobienia naszej zapiekanki potrzebujemy: kilogram mielonego mięsa, dużą cebulę, pół kilograma ziemniaków, kilka pieczarek, marchewkę, dwa ząbki czosnku, natkę pietruszki, łyżeczkę ostrej papryki, masło, śmietanę kwaśną, sól, pieprz i olej do smażenia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, rozgniatamy dokładnie z masłem. Czosnek i cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce, pieczarki dzielimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, czosnek, marchewkę i pieczarki, wlewamy kilka łyżek wody, doprawiamy do smaku i dusimy pół godziny, aż masa zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układamy masę mięsno-warzywną, na to warstwę puree ziemniaczanego i zapiekamy pół godziny, aż ziemniaki ładnie się zrumienią.

/ 6Zapiekanka z pomidorami

Obraz
© 123RF

Pomidory, cukinie i papryki to główne składniki naszej kolejnej zapiekanki. Potrzebne nam będą: soczyste pomidory, cukinia, papryka żółta i zielona, cebula, czosnek, suszona bazylia. Na sos z kolei musimy zaopatrzyć się w pomidory z puszki, zioła prowansalskie, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Najpierw przygotowujemy sos: w garnku podgrzewamy pomidory z puszki z czosnkiem i posiekaną cebulą, doprawiamy do smaku i odparowujemy nadmiar płynu. Warzywa kroimy w duże kawałki, Układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem i pieczemy pół godziny. Warzywa muszą być ugotowane, ale nie rozgotowane. Podajemy z ryżem.

/ 6Zapiekanka z brukselką

Obraz
© 123RF

Sezon na brukselkę właśnie się zaczyna, więc warto wykorzystywać te smaczne i zdrowe warzywo na wiele sposobów, w tym w zapiekankach. Składniki: pół kilograma brukselki, cebula, czosnek, dwie duże kulki mozzarelli, pół wędzonego pstrąga, trochę świeżej kolendry, sok z cytryny, suszone oregano, trzy jajka, śmietana 30 proc., oliwę z oliwek, sól i pieprz. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy umytą i pokrojoną w ćwiartki brukselkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. Jajka mieszamy w misce ze śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem. Brukselkę z cebulą i czosnkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy masą jajeczną, na wierzchu układamy plasterki sera oraz kawałki pstrąga, zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.

/ 6Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką

Obraz
© 123RF

Zapiekanki z makaronem to bardzo popularne danie nie tylko na szybki obiad czy kolację, ale również na przyjęcie. Najlepszy do zapiekania jest drobny makaron – farfalle lub penne, ale równie dobrze sprawdzą się muszelki. Składniki: pół kilograma makaronu, cebula, masło, dwie łyżki mąki, szklanka mleka, garść szpinaku, kawałek żółtego sera, kilka plasterków szynki, starta gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka, sól i pieprz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez minutę. Dolewamy mleko i śmietanę. Gotujemy 10 minut, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente, ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w kostkę. Makaron mieszamy z sosem, dodajemy ser, szynkę i szpinak, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem