Zapiekanka ziemniaczana po włosku
Zapiekanki z ziemniaków są bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale również w krajach, z którymi kartofli raczej nie kojarzymy. Spotkamy je choćby we Włoszech. Potrzebujemy: pół kilograma ziemniaków, zielone oliwki bez pestek, pól kilograma pomidorów, jednego bakłażana, kawałek żółtego sera, gęstą śmietanę, dwa jajka, dwa ząbki czosnku, tymianek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posolone plasterki bakłażana. Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana, na to warstwę ziemniaków, warstwę pomidorów, posiekane oliwki, kolejną warstwę ziemniaków, a na koniec starty ser. Wszystko zalewamy sosem przygotowanym z jajek, śmietany, siekanego czosnku i ziół. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.