Poznaj oryginalne dania z jego wykorzystaniem
Bakłażan kusi nas swoim wyglądem. Piękny kolor i wyjątkowo błyszcząca skórka powodują, że trudno mu się oprzeć. Nadaje się do grillowania, faszerowania oraz marynowania. Dania z jego dodatkiem coraz częściej goszczą na polskich stołach. Oto nasza propozycja na 5 dań z wykorzystaniem bakłażana.
Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości. Kilka nazw i jeszcze więcej właściwości zdrowotnych. To wbrew opinii nie warzywo, a owoc zaliczany do jagód. Bakłażan jest przede wszystkim niskokaloryczny i wysokobłonnikowy. Pomaga w odchudzaniu, działa w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów, a przy tym zawiera mnóstwo witamin, które wzmacniają cały organizm. Najcenniejsze składniki znajdują się w skórce bakłażana, dlatego nie należy go obierać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Grillowany bakłażan
Najpopularniejszą formą podania jest bakłażan grillowany. Można to zrobić zarówno latem na grillu, jak i na patelni do grillowania. Przekrojone bakłażany należy natrzeć marynatą. Można ją przyrządzić z ulubionych przypraw z odrobiną oleju. Zamarynowane danie odstawić na pół godziny. Następnie grillujemy z każdej strony po kilka minut.
Musaka
Musaka to tradycyjna zapiekanka z greckiej kuchni na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.
Następnie przygotowujemy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Podsmażamy cebulę i dodajemy do niej mięso mielone. Dodajemy przecier pomidorowy i szczyptę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą.
Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu beszamelowego z masła, mąki, mleka oraz gałki muszkatołowej.
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 min.
Faszerowany bakłażan
Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180 st. C, aż zmiękną. Gotujemy ulubioną kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz suszone morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną kaszą, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Dla smaku możemy posypać dodatkowo pokruszoną fetą.
Caponata
Caponata czyli sycylijskie danie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem selera naciowego i oliwek. Można podawać na zimno lub ciepło, nadaje się także do odgrzewania. Świetna z pieczywem lub jako warzywny dodatek np. do mięs.
Bakłażany kroimy w cienkie plasterki i posypujemy solą, aby puściły wodę. Następnie wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni przez 10 minut, uważając aby bakłażan się zbyt nie rozpadał. Po tym czasie przekładamy go na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i drobno pokrojonego selera naciowego. Wlewamy dwie łyżki oleju i smażymy aż większość płynu wyparuje. Dodać puszkę krojonych pomidorów i doprawić odrobiną cukru. Całość łączymy z bakłażanem i dodajemy oliwki.
Pasta z pieczonego bakłażana
Baba ghanoush to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Podstawowym składnikiem pasty jest miąższ upieczonego bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini, całość doprawia się sokiem z cytryny, oliwą i solą.
Bakłażany myjemy i nakłuwamy widelcem. Układamy na kawałku folii aluminiowej, a następnie na kratce piekarnika. Pieczemy przez 45 minut aż bakłażan miejscami się obkurczy, zapadnie, a skórka będzie cienka i wypieczona (w środku miąższ będzie bardzo miękki).
Studzimy, następnie kroimy na pół i łyżeczką wybieramy miąższ. Przekładamy go do miski, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, oliwę, starty na tarce czosnek, kmin rzymski i pastę tahini. Wszystko miksujemy na gładką pastę.