Kluski śląskie
Kluski śląskie, czyli kluski z dziurką. Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Klasycznie podaje się je jako dodatek do rolady i modrej kapusty. Po co dziurka? Chodzi o to, by w zagłębieniu mógł zbierać się sos.
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, jajko, mąka ziemniaczana, sól.
Przygotowanie: ziemniaki przeciśnij przez praskę i dokładnie ugnieć w misce. Podziel je na cztery równe części, jedną z nich wyjmij. W to miejsce wsyp mąkę. Dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, jajka, sól i wyrób ciasto. Gotowe ciasto podziel na cztery części. Uformuj z nich wałki. Odkrawaj niewielkie fragmenty ciasta i tocz z nich kulki. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz, a na środku zrób palcem dziurkę. Kluski gotuj partiami w gorącej osolonej wodzie przez ok. 2 min. od momentu wypłynięcia.