Pyzy
Pyzy, czyli ziemniaczane kluski, wypełnione mięsnym farszem są blisko spokrewnione z kartaczami. Co je różni? Kształt. Kartacze formuje się w zgrabne podłużne wałeczki, natomiast pyzy są, jak sama nazwa wskazuje, okrągłe. Drugiego dnia smakują jeszcze lepiej, wystarczy je pokroić w plastry i podsmażyć. Może nie jest to danie dietetyczne, ale czasem warto się skusić.
Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg surowych ziemniaków, mąka ziemniaczana, 250 g mięsa mielonego, sól, pieprz.
Przygotowanie: ugotowane (dzień wcześniej) ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij je bardzo dokładnie. Połącz w misce ugotowane ziemniaki z surowymi i łyżką mąki ziemniaczanej. Mięso dopraw do smaku i wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj je, na środek nakładaj mięso i formuj kulki. Ciasto musi dokładnie oblepiać farsz, w przeciwnym razie, pyzy mogą się rozpaść w trakcie gotowania. Pyzy gotuj w osolonej wodzie przez 35 min.