Co warto wiedzieć o kluskach śląskich?

Pojawiają się na polskich weselach, chrzcinach, komunikach. Są częstym gościem podczas rodzinnych uroczystości i niedzielnych obiadów. Kluski śląskie mają różne nazwy: kluski biołe, białe, guminowe, gumione. Można się też spotkać z takimi określeniami jak "gumiklyjzy" albo "kartofelmelklezy". Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo proste, a do ich zrobienia wystarczą dwa składniki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Klasyk kuchni śląskiej

Obraz
© 123RF.COM

Pojawiają się na polskich weselach, chrzcinach, komunikach. Są częstym gościem podczas rodzinnych uroczystości i niedzielnych obiadów. Kluski śląskie mają różne nazwy: kluski biołe, białe, guminowe, gumione. Można się też spotkać z takimi określeniami jak "gumiklyjzy" albo "kartofelmelklezy". Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo proste, a do ich zrobienia wystarczą dwa składniki.

/ 7Wyjątkowe danie

Obraz
© 123RF.COM

Kluski śląskie znajdują się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zostały scharakteryzowane jako "białokremowe (w zależności od gatunku użytych do nich ziemniaków mogą przechodzić nawet w kolor żółty), spłaszczone kulki z widocznym z jednej strony wgłębieniem (dziurką)". Kluski najczęściej mają ok. 5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości. Odznaczają się miękką, zwartą konsystencją.

/ 7Weselny klasyk

Obraz
© 123RF.COM

Ministerstwo rolnictwa zwraca uwagę, że o tym, iż jest to potrawa bardzo popularna na Śląsku, świadczą liczne jej poświadczenia w materiałach archiwalnych Instytutu Śląskiego w Opolu: "(...) jak przyszły święta lub wesela, robiono kluski z dodatkiem gotowanych ziemniaków, jajka i mąki kartoflanej. Takie kluski jednak nie były przygotowywane przez gospodynie, (...) a tylko przez kucharkę (...). Kluski z dodatkiem mąki kartoflanej robi się przede wszystkim na wesela; jak nie dostaną mąki kartoflanej to tylko z pszennej, ale takie już nie smakują (z wywiadu z mieszkanką powiatu prudnickiego). Po II wojnie światowej innowacją jest podawanie przy obiedzie poza ziemniakami klusek, tzw. guminowych (na ogół przeznacza się cztery kluski na jedna osobę). Wesele, na którym brakuje tej potrawy, uważa się za biedne".

/ 7Klasyczna receptura

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne kluski śląskie robi się z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Oba składniki najczęściej łączy się według proporcji 4:1 albo 3:1. Przykładowo: 1 kg ziemniaków na 250 g mąki ziemniaczanej. Z ok. kilograma ziemniaków otrzymamy mniej więcej 12 klusek śląskich. Ziemniaki należy najpierw ugotować (w osolonej wodzie) - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Gdy np. zostaną nam ziemniaki z obiadu, już wiadomo, co z nimi zrobić!

/ 7Jak je zrobić?

Obraz
© 123RF.COM

Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę albo maszynkę. Następnie umieszczamy je w misce, dociskamy do dna i dzielimy na cztery części; jedną z nich wyjmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną ("na równo"). Dodajemy odjęte wcześniej ziemniaki i całość dokładnie mieszamy - ciasto powinno odklejać się od ręki. Formujemy kulki, które lekko spłaszczamy, a w środku palcem robimy wgłębienie.

/ 7Jak je zrobić?

Obraz
© 123RF.COM

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku. "Sposób przygotowania klusek wydaje się bardzo prosty - trzeba tylko uważać przy gotowaniu klusek, żeby nie rozpłynęły się w garnku (robić dokładnie według wskazówek)" - czytamy na stronie resortu rolnictwa. Kluski należy gotować partiami, mieszając po każdym dodaniu, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Kluski wyjmować łyżką cedzakową.

*Podpowiedzi: *do masy można dodać jajko i szczyptę soli (niektórzy skarżą się, że kluski śląskie bez soli są pozbawione smaku). Niekiedy można natrafić na przepisy, w których mąkę ziemniaczaną miesza się z pszenną. Kluski śląskie można zamrażać (najlepiej na tacce).

/ 7Jak je serwować?

Obraz
© 123RF.COM

Kluski śląskie można podać polane masłem, oliwą z oliwek, śmietaną, z usmażoną cebulką albo podsmażonym boczkiem bądź słoninką. Doskonale smakują z wszelkimi mięsami oraz sosami grzybowymi. Tradycyjnym połączeniem są kluski śląskie podane z roladą śląską (np. z burakami albo surówką z czerwonej kapusty).

W nowoczesnej i mniej kalorycznej wersji kluski możemy posmarować pomidorowym albo bazyliowym pesto. Ziołowe pesto zrobimy sami, dokładnie miksując (najlepiej w malakserze) ok. pół szklanki dowolnych ziół (takich jak bazylia, szczypiorek, natka pietruszki, tymianek), 1-2 ząbki czosnku, 1/3 szklanki startego parmezanu, 2-3 łyżki ziaren słonecznika albo orzechów (piniowych, włoskich), sól i pieprz. Aby uzyskać właściwą konsystencję, niezbędny jest dodatek oliwy - zacznijmy od niewielkiej ilości i ewentualnie w razie potrzeby dodajmy jej więcej.

Kluski śląskie można również podać w formie zapiekanki, np. z dodatkiem aromatycznych serów i świeżych ziół.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy