Co warto wiedzieć o kluskach śląskich?

Pojawiają się na polskich weselach, chrzcinach, komunikach. Są częstym gościem podczas rodzinnych uroczystości i niedzielnych obiadów. Kluski śląskie mają różne nazwy: kluski biołe, białe, guminowe, gumione. Można się też spotkać z takimi określeniami jak "gumiklyjzy" albo "kartofelmelklezy". Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo proste, a do ich zrobienia wystarczą dwa składniki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Klasyk kuchni śląskiej

Obraz
© 123RF.COM

Pojawiają się na polskich weselach, chrzcinach, komunikach. Są częstym gościem podczas rodzinnych uroczystości i niedzielnych obiadów. Kluski śląskie mają różne nazwy: kluski biołe, białe, guminowe, gumione. Można się też spotkać z takimi określeniami jak "gumiklyjzy" albo "kartofelmelklezy". Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo proste, a do ich zrobienia wystarczą dwa składniki.

/ 7Wyjątkowe danie

Obraz
© 123RF.COM

Kluski śląskie znajdują się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zostały scharakteryzowane jako "białokremowe (w zależności od gatunku użytych do nich ziemniaków mogą przechodzić nawet w kolor żółty), spłaszczone kulki z widocznym z jednej strony wgłębieniem (dziurką)". Kluski najczęściej mają ok. 5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości. Odznaczają się miękką, zwartą konsystencją.

/ 7Weselny klasyk

Obraz
© 123RF.COM

Ministerstwo rolnictwa zwraca uwagę, że o tym, iż jest to potrawa bardzo popularna na Śląsku, świadczą liczne jej poświadczenia w materiałach archiwalnych Instytutu Śląskiego w Opolu: "(...) jak przyszły święta lub wesela, robiono kluski z dodatkiem gotowanych ziemniaków, jajka i mąki kartoflanej. Takie kluski jednak nie były przygotowywane przez gospodynie, (...) a tylko przez kucharkę (...). Kluski z dodatkiem mąki kartoflanej robi się przede wszystkim na wesela; jak nie dostaną mąki kartoflanej to tylko z pszennej, ale takie już nie smakują (z wywiadu z mieszkanką powiatu prudnickiego). Po II wojnie światowej innowacją jest podawanie przy obiedzie poza ziemniakami klusek, tzw. guminowych (na ogół przeznacza się cztery kluski na jedna osobę). Wesele, na którym brakuje tej potrawy, uważa się za biedne".

/ 7Klasyczna receptura

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne kluski śląskie robi się z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Oba składniki najczęściej łączy się według proporcji 4:1 albo 3:1. Przykładowo: 1 kg ziemniaków na 250 g mąki ziemniaczanej. Z ok. kilograma ziemniaków otrzymamy mniej więcej 12 klusek śląskich. Ziemniaki należy najpierw ugotować (w osolonej wodzie) - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Gdy np. zostaną nam ziemniaki z obiadu, już wiadomo, co z nimi zrobić!

/ 7Jak je zrobić?

Obraz
© 123RF.COM

Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę albo maszynkę. Następnie umieszczamy je w misce, dociskamy do dna i dzielimy na cztery części; jedną z nich wyjmujemy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną ("na równo"). Dodajemy odjęte wcześniej ziemniaki i całość dokładnie mieszamy - ciasto powinno odklejać się od ręki. Formujemy kulki, które lekko spłaszczamy, a w środku palcem robimy wgłębienie.

/ 7Jak je zrobić?

Obraz
© 123RF.COM

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku. "Sposób przygotowania klusek wydaje się bardzo prosty - trzeba tylko uważać przy gotowaniu klusek, żeby nie rozpłynęły się w garnku (robić dokładnie według wskazówek)" - czytamy na stronie resortu rolnictwa. Kluski należy gotować partiami, mieszając po każdym dodaniu, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Kluski wyjmować łyżką cedzakową.

*Podpowiedzi: *do masy można dodać jajko i szczyptę soli (niektórzy skarżą się, że kluski śląskie bez soli są pozbawione smaku). Niekiedy można natrafić na przepisy, w których mąkę ziemniaczaną miesza się z pszenną. Kluski śląskie można zamrażać (najlepiej na tacce).

/ 7Jak je serwować?

Obraz
© 123RF.COM

Kluski śląskie można podać polane masłem, oliwą z oliwek, śmietaną, z usmażoną cebulką albo podsmażonym boczkiem bądź słoninką. Doskonale smakują z wszelkimi mięsami oraz sosami grzybowymi. Tradycyjnym połączeniem są kluski śląskie podane z roladą śląską (np. z burakami albo surówką z czerwonej kapusty).

W nowoczesnej i mniej kalorycznej wersji kluski możemy posmarować pomidorowym albo bazyliowym pesto. Ziołowe pesto zrobimy sami, dokładnie miksując (najlepiej w malakserze) ok. pół szklanki dowolnych ziół (takich jak bazylia, szczypiorek, natka pietruszki, tymianek), 1-2 ząbki czosnku, 1/3 szklanki startego parmezanu, 2-3 łyżki ziaren słonecznika albo orzechów (piniowych, włoskich), sól i pieprz. Aby uzyskać właściwą konsystencję, niezbędny jest dodatek oliwy - zacznijmy od niewielkiej ilości i ewentualnie w razie potrzeby dodajmy jej więcej.

Kluski śląskie można również podać w formie zapiekanki, np. z dodatkiem aromatycznych serów i świeżych ziół.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie