Klasyka polskiej kuchni
Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, buchty czy kopytka. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów, zup. Przyrządza się je z ciasta ziemniaczanego, drożdżowego albo klasycznego – z mąki, jajka i wody. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Czym się różnią? Jak je zrobić? Zajrzyjcie do naszej ściągawki.
Kluski kładzione
Kluski kładzione przygotowuje się błyskawicznie. Świetnie smakują w rosole lub z mięsnym sosem. Można je także podawać na słodko z owocami, śmietanką i cukrem. Są delikatne i smaczne.
Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 0,5 szkl. wody, 0,5 szkl. mleka, łyżka oleju, szczypta soli.
Przygotowanie: zmiksuj jajka z wodą, mlekiem, szczyptą soli i olejem. Do masy stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Odstaw ciasto na 30 min. W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją. Łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj je na wrzątek. Gotuj przez 2-3 min. od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyławiaj łyżką cedzakową i odsączaj na sicie.
Pierogi leniwe
Trwa pewien spór dotyczący leniwych - to są kluski czy pierogi? Trudno powiedzieć, dlatego nie warto się w ten problem zbytnio zagłębiać. Prawda jest taka, że do ich przygotowania potrzebujemy niemal tych samych składników, co do pierogów ruskich. Tyle że zamiast zagniatać osobno ciasto i robić farsz, mieszamy wszystko razem.
Składniki: 400 g półtłustego twarogu, 2 szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, bułka tarta.
Przygotowanie: twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajka, sól, cukier i półtorej szklanki mąki. Zagnieć ciasto. Jeśli klei się do rąk, podsypuj mąką. Blat oprósz mąką, wyłóż ciasto, podziel na 3 części i uformuj wałki. Spłaszcz je i pokrój na ukośne kluski. Kluski wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyławiaj je łyżką cedzakową. Z masła i bułki tartej przygotuj zasmażkę. Polej nią gotowe kluski.
Kopytka
Kto nie lubi kopytek? Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy. W tradycyjnej wersji ciasto robi się z ziemniaków, istnieje jednak wiele wariacji na temat tego dania - kopytka jaglane, dyniowe, szpinakowe.
Składniki: kg ugotowanych ziemniaków, jajko, 200 g mąki pszennej.
Przygotowanie: ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do nich mąkę i jajko. Zagnieć ciasto (ciasto może być lepiące). Przełóż je na posypany mąką blat i podziel na cztery części. Z każdej uformuj niezbyt gruby wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową.
Kluski śląskie
Kluski śląskie, czyli kluski z dziurką. Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Klasycznie podaje się je jako dodatek do rolady i modrej kapusty. Po co dziurka? Chodzi o to, by w zagłębieniu mógł zbierać się sos.
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, jajko, mąka ziemniaczana, sól.
Przygotowanie: ziemniaki przeciśnij przez praskę i dokładnie ugnieć w misce. Podziel je na cztery równe części, jedną z nich wyjmij. W to miejsce wsyp mąkę. Dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, jajka, sól i wyrób ciasto. Gotowe ciasto podziel na cztery części. Uformuj z nich wałki. Odkrawaj niewielkie fragmenty ciasta i tocz z nich kulki. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz, a na środku zrób palcem dziurkę. Kluski gotuj partiami w gorącej osolonej wodzie przez ok. 2 min. od momentu wypłynięcia.
Pyzy
Pyzy, czyli ziemniaczane kluski, wypełnione mięsnym farszem są blisko spokrewnione z kartaczami. Co je różni? Kształt. Kartacze formuje się w zgrabne podłużne wałeczki, natomiast pyzy są, jak sama nazwa wskazuje, okrągłe. Drugiego dnia smakują jeszcze lepiej, wystarczy je pokroić w plastry i podsmażyć. Może nie jest to danie dietetyczne, ale czasem warto się skusić.
Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg surowych ziemniaków, mąka ziemniaczana, 250 g mięsa mielonego, sól, pieprz.
Przygotowanie: ugotowane (dzień wcześniej) ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij je bardzo dokładnie. Połącz w misce ugotowane ziemniaki z surowymi i łyżką mąki ziemniaczanej. Mięso dopraw do smaku i wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj je, na środek nakładaj mięso i formuj kulki. Ciasto musi dokładnie oblepiać farsz, w przeciwnym razie, pyzy mogą się rozpaść w trakcie gotowania. Pyzy gotuj w osolonej wodzie przez 35 min.
Pampuchy
Pampuchy, parowańce, buchty to nic innego jak drożdżowe kluski, które gotuje się na parze. Można w nich ukryć konfiturę i podawać na słodko np. ze śmietanką. Natomiast w wersji bez nadzienia pasują do mięsnych sosów i gulaszy.
Składniki: 250 g mąki pszennej, jajko, 1,5 łyżki roztopionego masła, 1,5 łyżeczki soli, 15 g świeżych drożdży, 0,5 szkl. mleka, 1,5 łyżeczki cukru.
Przygotowanie: w misce połącz ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i 1,5 łyżki mąki. Wymieszaj, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. W innym naczyniu wymieszaj dokładnie pozostałą mąkę, sól i jajko. Wlej wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodaj masło. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie z ciasta formuj kulki wielkości sporej mandarynki. Układaj je na posypanym mąką blacie i pozostaw na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Pampuchy gotuj na parze przez ok. 10 min. (rosną w trakcie gotowania, dlatego układaj je w dużej odległości od siebie).