Kluchy, kluski, kluseczki

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia | fotolia
Katarzyna Gileta

/ 7 Klasyka polskiej kuchni

Obraz
© Fotolia | fotolia

Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, buchty czy kopytka. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów, zup. Przyrządza się je z ciasta ziemniaczanego, drożdżowego albo klasycznego – z mąki, jajka i wody. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Czym się różnią? Jak je zrobić? Zajrzyjcie do naszej ściągawki.

/ 7Kluski kładzione

Obraz
© 123RF.COM

Kluski kładzione przygotowuje się błyskawicznie. Świetnie smakują w rosole lub z mięsnym sosem. Można je także podawać na słodko z owocami, śmietanką i cukrem. Są delikatne i smaczne.

Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 0,5 szkl. wody, 0,5 szkl. mleka, łyżka oleju, szczypta soli.
Przygotowanie: zmiksuj jajka z wodą, mlekiem, szczyptą soli i olejem. Do masy stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Odstaw ciasto na 30 min. W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją. Łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj je na wrzątek. Gotuj przez 2-3 min. od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyławiaj łyżką cedzakową i odsączaj na sicie.

/ 7Pierogi leniwe

Obraz
© 123RF.COM

Trwa pewien spór dotyczący leniwych  - to są kluski czy pierogi? Trudno powiedzieć, dlatego nie warto się w ten problem zbytnio zagłębiać. Prawda jest taka, że do ich przygotowania potrzebujemy niemal tych samych składników, co do pierogów ruskich. Tyle że zamiast zagniatać osobno ciasto i robić farsz, mieszamy wszystko razem.

Składniki: 400 g półtłustego twarogu, 2 szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, bułka tarta.
Przygotowanie: twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajka, sól, cukier i półtorej szklanki mąki. Zagnieć ciasto. Jeśli klei się do rąk, podsypuj mąką. Blat oprósz mąką, wyłóż ciasto, podziel na 3 części i uformuj wałki. Spłaszcz je i pokrój na ukośne kluski. Kluski wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyławiaj je łyżką cedzakową. Z masła i bułki tartej przygotuj zasmażkę. Polej nią gotowe kluski.

/ 7Kopytka

Obraz
© Shutterstock.com

Kto nie lubi kopytek? Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy. W tradycyjnej wersji ciasto robi się z ziemniaków, istnieje jednak wiele wariacji na temat tego dania  - kopytka jaglane, dyniowe, szpinakowe.

Składniki: kg ugotowanych ziemniaków, jajko, 200 g mąki pszennej.
Przygotowanie: ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do nich mąkę i jajko. Zagnieć ciasto (ciasto może być lepiące). Przełóż je na posypany mąką blat i podziel na cztery części. Z każdej uformuj niezbyt gruby wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową.

/ 7Kluski śląskie

Obraz
© 123RF.COM

Kluski śląskie, czyli kluski z dziurką. Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Klasycznie podaje się je jako dodatek do rolady i modrej kapusty. Po co dziurka? Chodzi o to, by w zagłębieniu mógł zbierać się sos.

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, jajko, mąka ziemniaczana, sól.
Przygotowanie: ziemniaki przeciśnij przez praskę i dokładnie ugnieć w misce. Podziel je na cztery równe części, jedną z nich wyjmij. W to miejsce wsyp mąkę. Dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, jajka, sól i wyrób ciasto. Gotowe ciasto podziel na cztery części. Uformuj z nich wałki. Odkrawaj niewielkie fragmenty ciasta i tocz z nich kulki. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz, a na środku zrób palcem dziurkę. Kluski gotuj partiami w gorącej osolonej wodzie przez ok. 2 min. od momentu wypłynięcia.

/ 7Pyzy

Obraz
© Shutterstock.com

Pyzy, czyli ziemniaczane kluski, wypełnione mięsnym farszem są blisko spokrewnione z kartaczami. Co je różni? Kształt. Kartacze formuje się w zgrabne podłużne wałeczki, natomiast pyzy są, jak sama nazwa wskazuje, okrągłe. Drugiego dnia smakują jeszcze lepiej, wystarczy je pokroić w plastry i podsmażyć. Może nie jest to danie dietetyczne, ale czasem warto się skusić.

Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg surowych ziemniaków, mąka ziemniaczana, 250 g mięsa mielonego, sól, pieprz.
Przygotowanie: ugotowane (dzień wcześniej) ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij je bardzo dokładnie. Połącz w misce ugotowane ziemniaki z surowymi i łyżką mąki ziemniaczanej. Mięso dopraw do smaku i wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj je, na środek nakładaj mięso i formuj kulki. Ciasto musi dokładnie oblepiać farsz, w przeciwnym razie, pyzy mogą się rozpaść w trakcie gotowania. Pyzy gotuj w osolonej wodzie przez 35 min.

/ 7Pampuchy

Obraz
© 123RF.COM

Pampuchy, parowańce, buchty to nic innego jak drożdżowe kluski, które gotuje się na parze. Można w nich ukryć konfiturę i podawać na słodko np. ze śmietanką. Natomiast w wersji bez nadzienia pasują do mięsnych sosów i gulaszy.

Składniki: 250 g mąki pszennej, jajko, 1,5 łyżki roztopionego masła, 1,5 łyżeczki soli, 15 g świeżych drożdży, 0,5 szkl. mleka, 1,5 łyżeczki cukru.
Przygotowanie: w misce połącz ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i 1,5 łyżki mąki. Wymieszaj, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. W innym naczyniu wymieszaj dokładnie pozostałą mąkę, sól i jajko. Wlej wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodaj masło. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie z ciasta formuj kulki wielkości sporej mandarynki. Układaj je na posypanym mąką blacie i pozostaw na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Pampuchy gotuj na parze przez ok. 10 min. (rosną w trakcie gotowania, dlatego układaj je w dużej odległości od siebie).

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości